Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Fibroadenom


Autor Poruka

Majamajamaja

11.07.2012. 15:30

Poštovani,da Vas upitam čisto informativno...
Imam 22 godine,sa 20 godina sam izvadila 3 fibroadenoma iz lijeve dojke,nalaz je uredan.
Poslije par mjeseci opet mi se pojavio jedan u istoj dojci,ali je nestao sam od sebe,
Godinu dana nakon operacije odem opet na pregled i pojavi mi se opet jedan u lijevoj dojci ( jako mali) i jedan desnoj (2,5 cm).
Doktor mi je rekao da ne moram vaditi,jer će mi se vjerojatno opet pojaviti.
Naručena sam na kontrolni pregled u 10-om mj, 2012.
Sada mi je ovaj u desnoj dojci nestao,nema ga više.
Moje pitanje je: Kolika je mogućnost da fibroadenom pređe u maligni tumor i da li stvarno tako može nestati sam od sebe ili mi se smanjio tako da ga ne mogu više napipati?
Hvala!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

24.07.2012. 22:20

Fibroadenom e dobroćudni tumor i nikada ne može prieći u zloćudni tumor. Međutim isto tako rijetko nestane sam od sebe nite se stvaraju tako često i u tako velikom broju kao kod vas. Može se dogoditi da je cista zamijenjena za fibroadenom. Ciste također često nastaju, u većem broju, i nestaju same od sebe. Također su dobroćudne i nikada ne prelaze u zloćudne tumore.

Majamajamaja

26.07.2012. 01:05

Zahvaljujem na opsežnom odgovoru. To za ciste stvarno nisam znala.
Imam još par pitanja: Da li ciste i fibroadenomi mogu nastati kao posljedica stresa, jer sam u to vrijeme bila pod jakim stresom zbog fakulteta i ispita,a sada sam totalno opuštenija u vezi svega i cista/fibroadenom su nestali?
Smatrate li da se trebam odmah javiti liječniku, jer mi je tvorba nestala? Inače me ništa ne boli,imam redovne menstruacije. Naručena sam u 10-om mjesecu.
Hvala

tina222

31.07.2012. 19:50

Bok ! Prije par dana sam bila na UZV dojki i ovo je nalaz. Na granici gornjih kvadranata lijeve dojke palpira se manja pomična tvorba. Dojke su žlijezdanog tipa,uredne sonografske strukture kože i potkožnog tkiva. U fibroglandularnom tkivu nema suspektnih fokalnih promjena. Na granici gornjih kvadranata lijeve dojke vidi se ovalna oštro igraničena tvorba, dimenzija 7,5 x4,4,mm , sonografskim karakteristikama odgovara fibroadenomu. E sad naručena sam opet za 4-6 mjeseci na uzv da se vidi promjena , zanima me da li po vašem mišljenju treba to odstraniti odma ili čekati da li će rasti pa tek onda . Hvala !

misszgzg

05.08.2012. 14:55

Poštovanje doktore

Imam 27 godina,bila sam nedavno na ultrazvuku dojki,nalaz je sljedeći te me zanima vaše mišljenje o obzirom da se prvi put srećem s pojmom fibroadenom pa me zanima što mi je dalje najpametnije činit.Naglasila bi da me ne boli ništa,nemam nikakvih smetnji,slučajno sam napipala kvrgu i imam osjećaj da je prije menstruacije kad sam ju u napipala bila veća,uzv sam radila na prvi dan menstruacijskog ciklusa.Da li je punkcija nužna,da li je moguće samo praćenje ili je operacija s bozirom na veličinu neizbježna.
Unaprijed hvala na odgovoru

UZV
Dojke su kliničkim pregledom uredno položene,simetrične i uredno oblikovane.U DLK desne dojke palpira se glatka solidna tumefakcija pomična prema podlozi kao i koži te okolnim tkivima dojke.
UZV pregledom dojke prikaze se uredna debljina kože i potkožnog masnog tkiva.Cooperovi ligamenti su primjerene konfiguracije.
Aksile su slobodne-ne nalazi se limfadenopatije ili atenuiranih limfatika-u svakoj aksili po nekoliko limfatika jednostavnih karakteristika.
Retromamilarni kompleks je obostrano urednog UZV nalaza/duktusi su standarnog raspleta i kalibracija/stijenke su nježne,ne nalazi se pataloškog sadržaja/.

Vidi se obostrano standardna ehostruktura i arhitektonika žljezdanog korpusa-glandularni tip dojki.
U DESNOJ dojki na granici kranijalnih kvadranata sferični solidni hipoehogeni fokus promjera 7 mm i diferencijalno dg prvenstveno karaktera FA.
U DLK desne dojke valovito konturirani solidni hipoehogeni fokus/CD pregledom naglašenije vaskularizacije/promjera 34 x 14 mm-diferencijalno dg prvenstveno nakupina nekoliko FA.

Klasifikacija BIRADS-0
Indicirana je dijagnostička UZV vođena cito-punkcija te odluka o daljnjem postupku nakon cito-punkcije

Katarina Antunac, dr. med.

24.09.2012. 11:00

Štovana,
svakako preporučujem da napravite citponkciju a potom se s nalazom javite kirurgu koji se bavi bolestima dojke a koji će s obzirom na nalaze donijeti odluku o eventualnoj operaciji ili daljnjem praćenju

Pennywise88

26.04.2013. 14:35

Poštovani!

Otkriven mi je fibroadenom i liječnik mi je preporučio operaciju, no htjela bih čuti i drugo mišljenje...

Imam 25 godina, i obavila sam UZV i citopunkciju, nalazi su sljedeći:
UZV nalaz: "UZV pregledom dojki vidi se uredna koža i potkožno tkivo. Žljezdani parenhim primjereno razvijen. Obostrano retromamilarno prošireni galaktoformni kanalići, jače izraženo lijevo. U GLK lijevo vidi se hopoehogena zona promjera 17 mm, koja uzv-no imponira f.c. konglomerat gušćeg sadržaja. Desno bez znakova ekspanzije. Obostrano axilarno ne nalazi se uvećanih limfnih čvorova"

Citološki nalaz: Vrsta uzorka: uzv punktat nepravilnije ošto ograničene hipozone u GLK lijeve dojke, Citološki opis: U razmazima punktata nalaze se brojne kohezivne nakupine žljezdanog epitela, mjestimice s vidljivom anizonukleozom, po koja pojedinačna žljezdana stanica, fragmenti miksoidne strome i eozinofilni sadržaj u pozadini, brojne bipolarne gole jezgre. Mišljenje: Proliferacija žljezdanog epitela s blažom atipijom (dif. dg. u obzir dolazi fibroadenom).

Sa liječnikom sam dogovorila da ću ipak napraviti još jedan UZV za 3 mjeseca pa ćemo onda odlučiti da li je operacija nužna. Koje je Vaše mišljenje?

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru,

Srdačan pozdrav!

Katarina Antunac, dr. med.

30.04.2013. 16:30

Poštovana,
ovdje se radi o forumu posvećenom raku dojke. Ja sam onkolog koji mišljenje o terapiji donosi kad postoji definitivni patohistološki dokaz maligne bolesti te mi je uvijek teško odgovarati na pitanja koja se tiču benignih promjena dojki te eventualnih premalignih lezija.
Savjetujem Vam da porazgovarate sa svojim kirurgom ili drugo mišljenje potražite kod drugog kirurga koji se bavi bolestima dojke.

Pennywise88

30.04.2013. 23:20

Poštovana,

Zahvaljujem Vam na odgovoru i žao mi je ako je pitanje postavljeno na krivom mjestu iako sumnjam budući da sam upit postavila u temu rak dojke/FIBROADENOM.
U skladu s tim, vjerovala sam da na toj temi postoje liječnici koji su kompetentni da odgovaraju na upite vezane uz fibroadenome. Isto tako, budući da ste upravo Vi dodijeljeni da odgovarate na upite na ovu temu, vjerujem da ste mi barem mogli malo pojasniti o čemu je riječ i da li se prema nalazu vide kakve naznake da bi se moglo razviti nešto zločudno i da li je prema Vašem mišljenju operacija zaista nužna. Odluka je dakako na meni i u dogovoru sa kirurgom. Ako ovaj forum ne služi za "približavanje" postavljenih dijagnoza pacijentima i razmjenu mišljenja, onda ne znam čemu služi.

Lijep pozdrav

Katarina Antunac, dr. med.

09.05.2013. 23:40

Poštovana,
temu otvaraju sami sudionici foruma, dakle nisam nigdje dodijeljena a zbilja se ne smatram kompetentnom raspravljati o benignim bolestima

mikaTB

19.05.2013. 13:20

Pozdrav,
imam 21 godinu i nedavno su mi na ultrazvuku, otkrili fibroadenom u desnoj dojci, velicine je 2.7cm.
Odmah su mi rekli da moram na hirurski zahvat jer je preslo 1 cm.
Posto vidim, iz prethodnih komentara da to nije nista opasno, i da nece se pretvoriti u nista zlocudno big-smile....
Da li stvarno moram na taj zahvat, ili postoji neka druga mogucnost za uklanjanje, i od prilike koje su cjene toga?
Unaprijed hvala

Katarina Antunac, dr. med.

07.06.2013. 10:10

Poštovana,
o potrebi zahvata svakako razgovarajte sa svojim kirurgom a vjerujem da će Vam on moći dati i detalje o cijeni zahvata

maloloma

05.09.2013. 00:30

Imam 36 godina. Na UZV pregledu dojki u lijevoj se dojci na 5h paramamilarno prikaže oštro ograničena nodozna promjena izmjerenih dimenzija 9x9x6 mm, paralelna sa površinom kože koja bi dif.dg. mogla odgovarati fibroadenomu. Hipoehogena nodozna promjena izmjerenih dimenzija 7x5x4 mm blaže lobuliranih kontura prikaže se u desnoj dojci prepektoralno periferno na 9h. Preporučuje se učiniti UZV vođenu citopunkciju promjene u desnoj dojci te redovita UZV kontrola.
Da li je citopunkcija nužna, ili je dovoljna redovita UZV kontrola?
Unaprijed zahvaljujem.

Katarina Antunac, dr. med.

13.09.2013. 11:15

Poštovana,
svakako otiđite na predloženu punkciju.

maloloma

02.10.2013. 00:45

Obavila sam na preporučenu citopunkciju.
Nalaz:
U razmacima koji su dosta celularni nađene su brojne stanice duktalnog epitela pojedinačno i u nakupinama mjestimice s preklapanjem, nagomilavanjem jezgara te anizonukleozom u nepravilnim nakupinama, dosta stromalnih stanica- fibroblasta pojedinačno i u nakupinama, nešto fibrocita i nakupina veziva, brojni lipofazi, gole jezgre, sekret i nešto eritrocita.
Dijagnoza i mišljenje:
Fibrocistična promjena dojke s jačom proliferacijom duktalnog epitela i atipijom jačeg stupnja (dif.dg. u obzir dolazi i fibroadenom s atipijom stanica duktalnog epitela). Preporuča se PHD lezije u GLK-u desne dojke.

Molim Vaš savjet i mišljenje.
Unaprijed zahvaljujem!

anna2100

23.10.2013. 17:55

Poštovana,
imam 21 godinu nedavno sam otkrila iscjedak iz obiju dojki , doktor obiteljske medicine me poslao na citologiju,
dobila sam nalaz koji glasi ovako : Nalaz odgovara cističnim promjenama dojke s laganom papilarnom proliferacijom duktalnog epitela .
Da li mi možete pojasniti točno o čemu se radi.

HVALA!

Katarina Antunac, dr. med.

04.11.2013. 09:45

Poštovana,
kako su nađene atipične stanice u punktatu, svakako dogovorite biopsiju lezije.

Katarina Antunac, dr. med.

04.11.2013. 09:50

Poštovana,
za sada nije ništa ozbiljno u smislu maligne bolesti dojki ali morate redovito obavljeti UZV kontrole. Također bi se morali javiti endokrinologu da se utvrdi razlog iscjetka iz dojki.

tinatina

29.11.2013. 16:05

postovani molim vas za pomoc. imam fibroadenom velicine 2,1cm u desnoj dojci. bila sam na pregledu kod onkologa i rekao mi je da za 6 meseci uradim ponovom ultrazvuk. od tada je proslo 3 i sada mi se pojavio neki tup bol, nista jako, ali onako stalno prisutno, tupo....nekako osecam da ima nesto unutra ... sto to znaci? moram li hitno da se javim mom doktoru??? Hvala unapred!

Katarina Antunac, dr. med.

02.12.2013. 10:35

Poštovana,
svakako se javite svom liječniku.