Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Komentar nalaza biopsije


Autor Poruka

abket

20.02.2014. 11:35

Poštovani,

prosli tjedan radila sam core biopsiju lijeve dojke, danas sam dobila nalaz pa vas molim komentar, narucena sam kod onkologa tek iduci tjedan.

Primljeni materijali su 4 uzorka u kojima se histološki nalaze fragmenti tkiva dojke sa pojedinačnim kanalićima tek blago dilatiranim, oko kojih se nalazi tumorsko tkivo građeno od tračaka i razbacanih atipičnih epitelnih stanica blagog pleomorfizma, sa hiperkromatskim jezgrama i manjim brojem patoloških mitoza.
Vidi se i pojedinačna stanica izgleda prstena pečatnjaka.
Opisane tumorske stanice su cytokeratin 7 +++, dok je E-cadherin negativan.
Tumorske stanice pokazuju ekspresiju estrogenih receptora u 70% tumorskih stanica dok su progesteronski receptori pozitivni u 60% tumorskih stanica te se s toga radi o hormonsko ovisnoj neoplazmi.
Ki-67 indeks iznosi 4% (nizak proliferacijski indeks).
HercepTest Score je 0.
Na osnovu histološkog izgleda i imunohistokemijskog nalaza radi se o luminalA lobularnom invazivnom karcinomu dojke, nuklearnog gradusa I.


Koliko sam uspjela sama proučiti, nalaz je relativno povoljan, hormonski ovisan, HER2 negativan tumor, niskog proliferacijskog indeksa-to su sve povoljni prognostički čimbenici.

Što mene zanima, a nije vidljivo u nalazu, jest veličina tumora. Nakon ultrazvuka mi je komunicirano da se radi o tumoru veličine 5 do 6 cm, pa me zanima koliko to utječe na samu terapiju i prognostički ishod, tj.postoji li mogućnost isključivo kemo i hormonske terapije, bez operativnog zahvata?

Unaprijed hvala na odgovoru,
S štovanjem,

Anamarija

Katarina Antunac, dr. med.

24.02.2014. 11:25

Poštovana,
u pravu ste, nalaz je povoljan što se tiče biologije tumora.
5-6 cm je poprilično veilk tumor, možda se ipak radi o milimetrima?. Svakako je nužan operativni zahvat, samo je pitanje kad. Ukoliko je tumor zbilja tako velik jedna od opcija je primjena neoadjuvantne sistemske terapije. To znači da biste primali hormonsku terapiju tijekom nekoliko tjedana s ciljem da se tumor smanji kako bi ga se moglo lakše operirati. Ovisno o Vašoj dobi te menstrualnom statusu možda biste umjesto hormonske terapije primali kemoterapiju. Uglavnom, operacijski zahvat je nužan i tumor mora vani, prije ili poslije sistemske terapije. Veličina tumora svakako utječe na prognozu bolesti.


abket

04.04.2014. 15:35

Poštovana,

zahvaljujem Vam se na odgovoru.

25.02. sam krenula sa neoadjuvantnom terapijom, primila sam 2 kemoterapije po FEC protokolu, iduća je 08.04. , te krajem ovog mjeseca dovršavam i četvrtu planiranu kemoterapiju.
Danas sam, 2 tjedna nakon drugog ciklusa kemoterapije sam otišla na kontrolni UZV pregled, čiji vam nalaz pišem u nastavku:

Pri današnjem kliničkom pregledu zadebljanje u lijevoj dojci promjera je 9cm ( ranije 15cm).
UZ: U središjem dijelu lijeve dojke vidi se nepravilna hipoehogena zona promjera 29mm (prije KT 6x5cm). U dojkama bez drugih fokalnih promjena. Uredan je UZ nalaz aksila.


Kako mi je onkolog iznimno zadovoljan dosadašnjim rezultatima, gdje mi je objašnjeno da se tumor smanjio za oko 30%, što je odlična reakcija na terapiju, zanima me daljnji nastavak liječenja. U prijašnjem odgovoru ste mi objasnili da je operacija neizbježna, mene zanima mogućnost poštedne operacije, pošto će sam tumor postati operabilniji i limfni čvorovi nisu zahvaćeni, moraju li se kirurški odstranjivati i limfni čvorovi i cijela dojka ili postoji verzija gdje se tumor, iako je lobularni odstranjuje poštednom operacijom.

Nakon prvog nalaza biopsije, onkolog je isplanirao 4 ciklusa kemoterapije, operaciju i onda ponoviti još 4 ciklusa, zanima me po Vašem mišljenju jesu li potrebna ta dodatna 4 ciklusa kemoterapije i iz Vašeg iskustva, da li se pacijentima ovakvih nalaza nakon operacije propisivala terapija zračenjem ili je ponovljena kemoterapija neizbježna?
I za kraj, koliko se otprilike u praksi nakon zadnjeg ciklusa kemoterapije naručuje operacija i koliko traje oporavak od same operacije.tj. nastavak liječenja ukoliko se propišu nova 4 ciklusa?

Unaprijed Vam hvala na odgovoru i srdačan pozdrav!

Katarina Antunac, dr. med.

16.04.2014. 08:55

Poštovana,
izvrsna je vijest da se tumor smanjio na primijenjenu kemoterapiju. Odluku o eventualnom poštednom zahvatu će donijeti kirurg nakon detaljnog pregleda Vaše dojke te svih nalaza iako s obzirom na veličinu procesa (9 i 3 cm) sumnjam da će poštedni zahvat biti moguć. Svakako treba odstraniti limfne čvorove pazuha jer to što oni klinički nisu zahvaćeni tumorom ne znači da u njima nema tumorskih stanica koje se mogu vidjeti samo mikroskopskim pregledom limfnih čvorova nakon njihova odstranjenja. Status limfnih čvorova je također važan za odluku o daljnjem liječenju, dakle nastavku kemoterapije.
Nakon operacije svakako treba nastaviti s kemoterapijom, do ukupno 6 ili 8 ciklusa (dakle 4 prije i 2-4 poslije operacije), ovisno o tomu koju shemu kemoterapije je onkolog odabrao te kako je tumor reagirao na istu. Vjerojatno će biti potrebno i zračenje ali to ovisi o patohistološkom nalazu operacije. Zračenje slijedi nakon završetka kemoterapije.
Slijed operacije i kemoterapije će odrediti Vaš onkolog i kirurg s obzirom na Vaše opće stanje te kapacitete ustanove u kojoj se liječite. Najčešće se bolesnice po operaciji dojke dosta brzo oporave te nakon nekoliko tjedana bez problema nastave s kemoterapijom.

abket

26.07.2014. 00:10

Poštovana,
hvala Vam na dosadašnjim odgovorima.
8.7. obavljena mi je mastektomija lijeve dojke i odstranjenje limfnih čvorova. Sada me zanima Vaša prognoza daljnjeg tijeka liječenja na temelju patohistološkog nalaza kojeg Vam šaljem u nastavku.

Primljeni materijal je dojka vel 24x20x6cm sa kožnom elipsom 22x10cm. Iz opisanog područja se nasumce uzme 12 uzoraka. U 10 uzoraka se nalaze manje i veće nakupine tumorskog tkiva koje je građeno od tračaka i razbacanih atipičnih epitelnih stanica blagog pleomorfizma sa hiperkromatskim jezgrama i manjim brojem patoloških mitoza. Vidi se i pojedinačna stanica prstena pečatnjaka.
Opisano tumorsko tkivo je identične građe predhodno dijagnosticiranom lobularnom invazivnom karcinomu dojke.
Obzirom da se tumorsko tkivo u 10 od ukupno uzetih 12 uzoraka treba se smatrati da je tumorsko najmanje dužeg promjera 10cm.
Također se na nekoliko mjesta vide područja nekroze kao i nakupine upalnog infiltrata limfocita, plazma stanica, te obilje makrofaga.
Nakupine tumorskog tkiva ne nalazim na resekcionom rubu.
Iz mekog tkiva aksile izolira se 25 limfnih čvorova. 3 limfna čvora su prožeta manjim nakupinama tumorskog tkiva (pretežno subkapsularno nakupljanje tumorskog tkiva) dok se u preostala 22 limfna čvora nalaze znai reaktivne upale.

Drugi primljeni materijal je fragment tkiva označen kao tkivo ispod malog pectoralisa veličine 1,7x1cm iz kojeg se izolira jedan mali limfni čvor uredne histomorfološke građe.

Unaprijed hvala na odgovoru!

Katarina Antunac, dr. med.

29.07.2014. 19:45

Poštovana,
Da li ćete sad opet primati kemoterapiju, ovisi o tomu koliko ste ciklusa kemoterapije primili prije operacije, ukupno bi trebali primiti 6-8 ciklusa. Po završetku kemoterapije svakako bi trebalo zračiti prsnu stijenku i pripadajuću limfnu drenažu te započeti s hormonskom terapijom.