Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ACSUS-molim misljenje i savjet


Autor Poruka

healthy

11.12.2012. 21:30

Postovani,
nalaz Papa testa sredinom 11. mj. je pokazao ASCUS (nema CIN-a). Jos su prisutni Bacillus vaginalis i Mijesana flora, te reaktivne promjene na stanicama povezane s upalom. Krajem 2010. godine mi je potvrdjen pozitivan nalaz za jedan ili vise od visokorizicnih HPV tipova (31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,66,68).Do sada su svi Papa testovi bili uredni (eventalno uz neku blazu upalu). Lijecnik mi je propisao vaginalete medazol, rojazol, lactogyn tijekom dva ciklusa, pa treci pauzu, i onda moram ponoviti Papa test. Naknadno sam jos radila briseve cerviksa (bakterioloski aerobno, u. urealyticum i m. hominis, chlaydia) - sve je negativno, osim fizioloske flore vagine gdje se vidi > 30 polimorfonuklearnih leukocita po velikom vidnom polju. Mozete li mi objasniti sto to znaci i kakva se terapija primijenjuje za to. Postoji li jos neki bris ili test koji bi trebalo napraviti? Moram napomenuti da uz sve ovo sto sam napisala u posljednje vrijeme imam svrbez oko cmara uz povremeno blago krvarenje kod stolice.
Kakvo je vase misljenje o cjelokupnom stanju i da li bi trebala uciniti jos neke pretrage? (kolposkopiju ili nesto drugo)? Postoji li mogucnost za potpunim izljecenjem?
Uz terapiju vaginaletama sam istovremeno pocela piti Beta Glucan od 500mg dnevno.
Unaprijed hvala za odgovor.

Dejan Šakoronja, dr. med.

11.12.2012. 23:15

Poštovana ascus i cin1 su u principu slične stvari te je slično postupanje sa tim promjenama.
Promjene su povezane sa hpv infekcijom.
Dakle od sveg navedenog jedino terapija beta glukanom mi se čini svrhovitom.
Osobno bi lokalno dao betadine vaginalete i nakon toga albothyl vag i poligynax.
Ponoviti papa test za 4 mjeseca. Za sada nije nužna kolposkopija i biopsija jer je promjena blaga i vjerovatno će se sama povući.
Odnos svakako uz zaštitu s obzirom na infekciju hpv-om visokog rizika.

healthy

12.12.2012. 10:15

Hvala za odgovor. Mozete li mi jos pojasniti nalaz brisa i puno leukocita?

Dejan Šakoronja, dr. med.

12.12.2012. 10:40

Fiziološka flor je normalna flora rodnice. Dakle uglavnom bacilus vaginalis. Ne treba nikakva terapija za to.
Ascus je uvjetovan hpv infekcijom.

healthy

12.12.2012. 19:10

Znam da je fizioloska flora normalna, ali me zabrinjava veliki broj leukocita (<30 PMN leukocita po velikom vidnom polju).
I kakve su sanse da se HPV povuce, buduci je kod mene prisutan 2 godine (koliko znam jer sam tada radila test)?
Hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

12.12.2012. 23:10

Leukociti mogu biti iz mokraćnog sustava na primjer.
Svakako da će se povući. Treba vremena i redovitih kontrola.

Mala27

28.03.2015. 10:45

Poštovani,

Papa test urađen 8.12.2015. Pokazao je ASCUS (prijasnji nalazi uredni, isti partner 5 godina). Ginekologica mi je objasnila da tome uzrok moze bitii virus (hpv) ili bakterija te je odlucila uraditi cervikalne briseve i hpv tipizaciju. U terminu kada mi je uzimla te briseve odmah mi je i dala terapiju ( dalacin krema i gyno daktarin vaginalete). Na moje pitanje zasto vec dobivam terapiju ako ne znamo jos sto ce nalazi pokazati- dobila sam odgovor da lijecimo prekancerozu?? Zanima me sto mislite o tome da mi je dala terapiju prije nalaza briseva? Ima li to smisla? Tu terapiju mi je prepisala jucer (27.3. 2015.) ali ju jos nisam pocela primjenjivati vec razmisljam o ponavljanju papa testa za koji dan kod privatnog ginekologa.
I jos samo da napomenem.. Pri uzimanju papa testa ginekologica je na oko ustanovila da imam gljivice te mi je prepisala Geonistin.. A u papa nalazu kasnije nema naznaka gljivicama (bacillus vaginalis).

Hvala na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

28.03.2015. 18:05

Osobno bih pričekao da dođe nalaz briseva pa terapiju odredio na osnovu nalaza briseva.