Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Cista žutog tijela


Autor Poruka

urska

19.09.2014. 10:10

Lijep pozdrav, imam 23 godine, pila sam pilule Yaz oko 4 godine zbog zaštite od trudnoće i neredovitog ciklusa (35-45 dana). U veljači ove godine sam prestala zbog nuspojava (zatvora, nadutosti, općenito lošeg osjećaja, prištića po licu, celulita, bezvoljnost, smanjena koncentracija, promjenjivo raspoloženje, zbunjenost, depresija i divljanja raspoloženja). I pred par otprilike 6 mj. pojavila mi se bol i to prilikom hodanja nizbrdo, u lijevom donjem dijelu trbuha. Bila sam na ultrazvuku abdomena i doktorica je rekla da mi je sve super, a da je tu bol možda prouzročila neredovita probava kako se crijevo skupljalo i širilo. Bol nije prestala i dalje me prilikom jogging-a nizbrdo boli, i moram sporo hodati dok ne prestane.
Otkad ne pijem pilule osjećam se kao nova osoba, i sve mi se osim te boli popravilo. No, ciklusi su mi po 42. , 50., 60. dana. Danas mi je 55. dan i nisam dobila. Ne brinem zbog toga, jer znam da se nakon prestanka poremeti duljina ciklusa.

Brinem se i to poprilično, jer sam prekjučer bilo kod ginekologice koja je primijetila "malenu" cistu žutog tijela na lijevom jajniku, zbog koje po njoj ne trebam brinuti jer njoj to nije ništa. Čitala sam o tome na Vašim stranicama, i jako se brinem, a ona je flegmatična i rekla da sljedeći put dođem sljedeće godine jer mi je sve "super". Napisati ću vam nalaz, tako da vidite o čemu se radi.

NALAZ: Palpatorni nalaz je uredan. U spekulima: EPU. TVS: uterus je AVF uredne veličine i teksture. Endometrij je trolinijski, mjeri 8,8 cm. Oba jajnika su uredne veličine i teksture. Na lijevom jajniku je veći folikul promjera 2,1 x 16,8 cm. U Douglasu nema slobodne tekućine.

Da li mi možete reći Vaše mišljenje o svemu tome, što da radim? Da li da idem kod nekog drugog ginekologa ili zbilja nije za brinuti?
Sva sam u strahu... Hvala Vam puno unaprijed!

Dejan Šakoronja, dr. med.

19.09.2014. 10:20

Ginekološki nalaz i UZV nalaz vam je uredan. ne trebate mijenjati ginekologa.

urska

20.09.2014. 12:05

Hvala Vam puno.

Dejan Šakoronja, dr. med.

20.09.2014. 19:35

Molim.

urska

21.09.2014. 15:30

Poštovani,

samo još jedno pitanje imam u vezi duljine ciklusa. Ginekologica mi je rekla da ako ovaj mjesec ne dobijem menstruaciju, da moram doći kod nje po tablete od kojih ću ih dobiti. Da li je to nužno? Sestra mi je imala problema s ciklusima i nije dobivala menstruaciju na vrijeme, te joj je prepisan Klomifen i ima jako jako loša iskustva, pa ako mogu, ja to ne bih pila. Ne samo zbog njezinog primjera, nego jednostavno to ne želim.

Sjećam se da mi je doktorica opće prakse jednom rekla da je kod zdrave žene u redu ako menstraciju dobije jednom u 3 mj. Možete li mi reći Vaše stručno mišljenje? Što je normalno, i da li mi je neizbježno piti tablete ako ne dobijem do kraja mjeseca? Danas mi je 57. dan.

Puno Vam hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

21.09.2014. 19:05

Vaša obiteljska liječnica je totalno u krivom.
Ništa se u životu ne mora a svakako ne na silu.
Pročitajte temu na našim stranicama o pcos-u.
Vjerujem da ćete se tamo pronaći.

urska

21.09.2014. 22:05

Hvala Vam na odgovoru.

Jasno mi je da je svaka žena posebna za sebe. Moja majka je imala takve neredovite cikluse dok nije rodila. Otkad je rodila (sa 25 godina) sve joj se unormalilo.
Budući da nemam namjeru zatrudnjeti, da li mogu pustiti cikluse da i dalje budu takvi kakvi jesu (kao moja majka), ili moram krenuti na terapiju koju mi pripiše ginekologica?

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.09.2014. 08:15

Krenite svakako na terapiju.

urska

22.09.2014. 23:10

Puno Vam hvala i oprostite ako sam previše gnjavila.
Lijep pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.09.2014. 17:45

Molim.

Marlameri

24.09.2014. 14:55

Poštovani,
zadnja menstruacija bila je 20.8. Prošli tjedan napravila sam test koji je pokazao da sam trudna. Danas sam bila na ultrazvuku jer sam prije 2 godine imala spontani pa je doktor želio provjeriti da li je sve u redu s trudnoćom. Trudnoća je 4 tj, dakle 1 tjedan manja nego što bi trebala biti i vidi se gestacijska vrećica u maternici. Međutim na lijevom jajniku imam korpus luteum cistu i nešto slobodnog sadržaja u Douglasu- kako je doktor napisao u napomeni. Doktor mi je rekao da sumnja i na vanmaterničnu trudnoću i naručio me ponovo na ultrazvuk u petak. S obzirom da sam bila u šoku zbog svega što sam čula nisam pitala što to sve znači i trebam li se brinuti za svoju trudnoću? Na nekim forumima sam pronašla da mnoge žene imaju cistu i da je to normalno u početku trudnoće. Molim vas ako mi možete pojasniti što sve ovo znači i kakve su mi šanse da ovu trudnoću iznesem do kraja? Inače pijem i duphastone od prošle srijede kada sam prvi put bila kod doktora. Unaprijed zahvaljujem!

Dejan Šakoronja, dr. med.

24.09.2014. 22:45

Ako se vidi gestacijski obruć u maternici onda se ne radi o vanmaterničnoj trudnoći.