Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Dijagnoza patologije..


Autor Poruka

cillidu

24.04.2014. 23:55

Cijenjeni, rodila sam 37+6, porod je poceo spontano pucanjem vodenjaka i po stizanju u bolnicu ustanovljeno je Mors fetus in utero.. Trudnoca je tekla regularno, osim prijevremenih trudova koji su od 24 tjedna uspjesno obuzdavani terapijom Mg i Cordipin-a. Usmeno su nam prenijeli da je glavni uzrok spiralno uvijanje pupcane vrpce koja je tik pred porod prekinula cirkulaciju, no zanima me po ovoj patolosko-anatomskoj dijagnozi sto se jos moze ocitati iz nalaza jer ocito mi je da i sama posteljica nije bas bila u dobrom stanju. Te kakve je komplikacije i ona sama mogla uzrokovati, posebno zbog neke buduce trudnoce. Nalaz je ovakav:
Patolosko-anatomska dijagnoza: Torsio funiculi umbilicalisis. Varrices funiculi umbilicalisis. Infarctus chronicus placentae. Insufficientia chronica placentae.
Primljena je posteljica velicine 29:25:2,8cm, s paracentralno smjestenom pupkovinom duljine 65cm, cijelom duljinom spiralno uvijena, edematozna, lividna, s brojnim dilateralnim krvnim zilama ispunjenim krvnim ugruscima.
Histoloski, posteljica je dijelom građea od sitnih terminskih resica, a dijelom se vide krupnije resice, nezrelije građe, fibrozirane strome, gusto zbijene jedna uz drugu, uz naglasene brojne sincicijske cvorice. Vidi se i obilje istalozenog interviloznog fibina, a rubno i prekomjerno talozenje interviloznog fibrina u fazi organizacije sa fibrozom strome resica. U podrucju starog infarkta korijalne resice pretvorene su u eozilne sjene. Krvne zile su mjestimicno zadebljanih stjenki, obliteriranog lumena.
Plodovi ovoji prozeti su cesticama mekonija.
Pupkovina je edematozna, krvne zile su mjestimicno dilatirane, ispunjene krvnim ugruscima.
Unaprijed hvala, lp

Dejan Šakoronja, dr. med.

25.04.2014. 08:45

Nažalost imam premalo relevantnih ostalih pokazatelja u svezi trudnoće,tijeka trudnoće, biometrijskih podataka,da bih vam mogao reći nešto više od ovog što vam je već rečeno.
Nadamo se uskoro novoj trudnoći i pozitivnijem ishodu.