Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Dugotrajno vanmenstrualno krvarenje


Autor Poruka

NatasaP

04.03.2015. 13:40

Postovani,
S obzirom na to da zivim u inostranstvu , selim se cesto, nisam u prilici da imam stalnog ginekologa, koji ce u potpunosti razumeti moj slucaj. Promenila sam ih nekoliko za kratko vreme i nisam stekla utisak da su me dovoljno saslusali, uglavnom zbog jezicke barijere.
Racuni su mi ogromni, a i dalje imam utisak da se vrtim u krug.
Moj slucaj je sledeci:
U poslednjih godinu dana javljaju mi se dugotrajna krvarenja, koja traju po vise od mesec dana, onda stanu, pa se ponovo pojave. Na jajnicima mi se naizmenicno javlja po jedna cista, prosecne velicine 3.2x2.4. Trenutni ginekolog tvrdi da ciste nemaju direktnu vezu sa krvarenjem.
Medjutim, primecujem da krvarim kada su one prisutne i da krvarenje stane kada one vise nisu prisutne na jajnicima, sto moze biti i slucajna podudarnost.
Pre dva meseca sam na VMA uradila kompletan ginekoloski pregled gde se navodi da su spoljasnji organi b.o. Uterus u AVF, mali, gladak, elastican, neosetljiv sa blago neravnomernom ehostrukturom (71x40x50) endometrijum 7.9mm. Ne evidentiraju se patoloska oboljenja.
Desni jajnik sa vodenim folikulom 21x23, levi 23x17mm.
U douglasu nema slobodnevode.
Dijagnoza: Adenomiozis uteri.
Ovaj pregled je napravljen u momentu kada vec dva meseca nisam imal krvarenja, uz dve menstruacije, od kojih je prva bila obilna i bolna u prva dva dana, a druga veoma oskudna.

Posto se krvarenje opet pojavilo pre mesec dana i i dalje traje, obratila sam se novom ginekologu. uzeta mi je krv za analizu na hormone i tumor markere.

Krvarenja mi nisu obilna, uglavnom je to po desetak kapi dnevno, nekad skoro nista, samo krvavi obrisi, a povremeno bude obilna uz komade cvrstog elasticnog tkiva. Ne mogu sa sigurnoscu da tvrdim da je to menstruacija, ali u tom periodu imam blage bolove u donjem stomaku, kao u vreme menstruacije.
Nemam bolove, osecam se dobro, ne osecam malaksalost. Krv je uglavnom svetlo crvene - rozikaste boje, a kad je povremeno pojacano onda ima boju ciste, sveze krvi.

Molila bih vas za strucno misljenje u kom smeru treba nastaviti lecenje, jer su mi racuni vise nego ogromni.
Da li je po vasem misljenju prisutan malignitet ili to ukazuje na nepravilnost u hormonima ili to ipak moze da ima vezu sa cistama na jajnicima.
Molim vas za vase misljenje i savet. Hvala unapred.
Natasa

Dejan Šakoronja, dr. med.

04.03.2015. 21:45

Ne radi se o malignitetu. Ovaj drugi ginekolog mi se više čini na pravom tragu. Treba napraviti hormonski status, hormone štitnjače, svakako i uzv 10. dan ciklusa da slučajno nemate miom ili polip. Također bi dobro napraviti cervikalne briseve. Započeti nakon obrade s hormonskom kontracepcijom.

NatasaP

05.03.2015. 10:45

Hvala najlepse. Drugi Dr mi je im rekao da najvise sumnja na hormone, samo je problem u jezickoj barijeri, pa ne dobijem jasan odgovor na sva pitanja. I da...pre dva meseca mi je radjen PAPA i VS...Oba su se uredna, II grupa.
I jos jedno pitanje. Da li iskljucunete adenomiozu, kao uzrok krvarenja, s obzirom na UZ nalaz. Na najnovijem UZ je stavljen znak ? na adenomiozu, dok ne stignu rezultati krvi.
Jos jednom najlepse hvala i svako dobro.

Dejan Šakoronja, dr. med.

05.03.2015. 23:15

Moguća je adenomioza no rijetko takve smetnje može raditi.