Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kvržica


Autor Poruka

fantom slobode

06.12.2010. 23:45

Poštovani!
Prije par mjeseci primijetila sam kvržicu na vagini, s desne, vanjske strane. U zadnje vrijeme se povećala i bolna je na dodir, te mi se na dodir čini kao da je ispunjena tekućinom, kao mjehur.
Trebam li se zabrinuti, otići na pregled? Što bi to moglo biti?

Unaprijed hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.12.2010. 12:10

Poštovana, na ulazu u rodnicu sa lijeve i desne strane nalaze se Bartholinijeve žlijezde.
One se često upale, povećaju , oteknu i budu bolne na dodir.
U akutnoj fazi liječe se antibioticima, a kad se upala ne smiri ili ponovo vrati učini se incizija i marsupijalizacija.
Često se javlja i cista u Bartholinijevoj žlijezdi.
Dakle potrebno je javiti se na ginekološki pregled.

miraca

05.01.2011. 00:00

postovani!
prije par dana sam na lijevoj strani vaginalne usne uocila malu lopticu, ona je kao pristic,
ja sam to pokusavala istisnuti i izisao ja kao gnjoj, nakon toga ta se loptica smanjila.
boli me samo na dodir, u boji koze je, znaci jedva se primjeti.. samo na dodir se moze opipati!
mene zanima sta bi to moglo biti, dali je nesto opasno??
imam li razog za brigu?
HVALA VAM

Dejan Šakoronja, dr. med.

05.01.2011. 11:55

Poštovana, vjerovatno se radi o upali folikula dlake ili potkožnom apscesu.
Ako je izašao gnoj i ako više ne boli i ako je otok splasnuo, ne trebate se plašiti.

seaside

07.02.2011. 17:20

Poštovani,
Imam 26 godina, jednog stalnog partnera 5 godina , nikada nisam radala. Primjetila sam da me tijekom odnosa žulja i lagano pecka na točno određenom mjestu,s unutarnje strane desne male usne. Na ogledalu sam primjetila malenu izraslinu koja bojom i izgledom ne odudara od okolnog tkiva, veličine je zrna riže. To traje cca 1 godinu. Ginekolog mi je rekao da moze biti da je to kondilom. Inace obavljam redovne ginekoloske preglede, nikada mi nisu nadene prekancerozne promjene na papa testu. Uvijek su mi prisutne upalno promijenjene stanice na tom testu jer imam stalne upale kandidom,poslijednjih 10-ak godina, sto mi predstavlja jos jedan problem. Liječeni smo i partner i ja sistemskim i lokalnim antimikoticima,na sto se upale meni vracaju. Napravila sam i bris cerviksa na ostale uzrocnike koji su negativni.
Molim vas, možete mi odgovoriti kao prvo kolika je vjerojatnost da je izraslinica kondilom ako se javila samo na jednom mjestu, ne siri se,a ni moj partner nikada nije imao kondilome (zadnja partnerica koju je imao je bila godinu dana prije naseg prvog odnosa,znaci prije 6 godina)??
I molim vas za savjet u vezi Candide, ako izuzmemo preporuke higijene,dijete i probiotika uz standardno lijecenje, da li bi trebala uciniti jos neku pretragu ili da jednostavno zivim i dalje u lagano poremecenoj simbiozi sa njom?? happy
Unaprijed hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.02.2011. 19:35

Poštovana, teško mi je reći da li se radi o kondilomu. Vjerujem da ne jer rijetko se pojavljuju na jednom mjestu bez da se šire na ostali dio vanjskog i unutarnjeg spolovila. Prije da se radi začahurenoj izvodu apokrine žlijezde ili lojne žlijezde.

13.10.2011. 16:55

Poštovani,
zadnjih godinu dana imam problema s bolovima nakon spolnog odnosa. Sve je počelo s peckanjem i primjetila sam krv nakon odnosa. To nije prestajalo, pa sam otišla u ginekologa koji mi je rekao kako se radi o nekim bakterijama, da nije ništa za brinit i se i dao mi je vaginalne tablete. Na par dana su svi simptomi prestali, a onda mi se pojavila kuglica, sa samom dnu, kraj stidne usne. Kroz 2 dana je to već bilo par kuglica (neke po usnama, neke sa strane, neke na vrhu), koje su izgledale kao upaljeni prištići. Opet sam otišla u ginekologa koji mi je dao mast protiv herpesa i tablete za dizanje imuniteta (pijem kontracepcijske tablete, a kaže kako radi njih često zna past imunitet). Nakon 7 dana sve se pomalo smirilo i doktor mi kaže kako misli da nije herpes već pad imuniteta. Također par dana nakon mene je moj partner dobio neke 2 male ranice, malo nabubrene, koje ga peku. To je sve bilo prije otprilike 6 mjeseci, ali i otad dosta često nakon spolnog odnosa me sve peče, a pogotovo na jednom mjestu, sa samom dnu lijeve stidne usne. Par puta sam tu primjetila i malo ranicu, koja bi vrlo brzo zarasla, a sad je na tom jestu mala kvržica, bolna na dodir i na njoj je mala ranica koja prokvari pri brisanju. Bila sam prije godinu dana na kontroli i sve je bilo urednu, i uskoro idem na iduću, samo me zanima o čemu bi se moglo radit i imam li razloga za brigu? Ovo već traje malo manje od godinu dana i nikako da dođem na kraj tome, zabrinuta sam, a nikako na zelenu granu.

Dejan Šakoronja, dr. med.

13.10.2011. 17:35

Poštovana, teško mi je bez pregleda reći o čemu se radi. Pretpostavljam da se radi o ekskorijaciji(oguljotini) u rodnici tj. na ulazu u rodnicu koja se pojavi za i nakon spolnog odnosa. Savjetujem primjenu lubrikanta tijekom odnosa.

bbrigitaa

14.07.2012. 10:45

Poštovani!

Jučer sam primjetila malu kvržicu na ulazu u vaginu, s desne strane.
Prvo me počelo svrbjeti dolje, kao kad imam gljivičnu upalu, te sam područje namazala Canestenom i tada sam primjetila tu malu kvržicu.
Svrbež je nestao,ali je ostala kvržica koja me na dodir svrbi. Opipala sam ju, probala stisnuti i primjetila da se nalazi na površini kože. Ne boli me.
Osjećaj je pomalo neugodan,kao da imam prištić.
Inače,imam stalnog partnera i redovito odlazim k ginekologu.
Što bi to moglo biti?

Unaprijed zahvaljujem!

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.07.2012. 22:05

Poštovana, lojna žlijezda, folikulitis ili apokrina žlijezda. Dakle ne morate se brinuti.

kerol

08.08.2012. 23:50

Poštovani, da li je u pms-u kod bolnih grudi normalno i oticanje limfnih žlijezda ispod pazuha? Nekad se zna pojaviti neka kvržica. Hvala na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

09.08.2012. 11:15

Nije uobičajno.

Pahulja7

10.08.2012. 22:30

Poštovani,

prije 10ak dana primijetila sam kvržicu s vanjske strane usmina koja je na dodir bolna i peče. Moj ginekolog je rekao da je to upaljena lojna žlijezda i da se to može riješiti jedino kirurškim zahvatom. Da li je ikako moguće to riješiti bez kirurškog zahvata uz pomoć ljekovitih biljaka jer pretpostavljam da takav zahvat na tako osjetljivom mjestu jako boli. Ispirem je čajem od kadulje i kamilice, sad manje peče ali mislim da se ne smanjuje. Događa li se da to samo od sebe s vremenom nestane?

Zahvaljujem na odgovoru!

Dejan Šakoronja, dr. med.

11.08.2012. 10:25

Poštovana, sugeriram antibiotsku terapiju i lokalno obloge. npr. od borne kiseline ili rivanola.

sneki123

12.12.2012. 23:10

Lijep pozdrav svima imam jedno pitanje prije neka dva mjeseca pojavila mi se kvrzica na desnoj strani usne oblika kao grasak ne boli ali prilikom sinocnjeg tusiranja napipala sam isto takvu kvrzicu na klitorisu mozete li mi napisati sta je to i od cega sam to dobila. Ginekologu sam narucena 18,01,2013 god.

Dejan Šakoronja, dr. med.

13.12.2012. 21:05

Najvjerovatnije se radi o učahurenoj dlaki ili lojnoj žlijezdi. Ne brinite.

lily86

18.12.2012. 11:10

Pozdrav
Moj problem je slijedeci: prilikom zadnjeg odnosa pojavio se kao neki mjehuric velicine klikera na otvoru vagine. Nije bolan sve dok se ne dodirne ili dok naglo ne sjednem.
Mjehuric se povukao odmah slijedeceg dana, ali ga jos uvijek mogu opipati u rodnici prilikom cega i dalje osjetim tupu bol.
Inace sam tek skoro ponovno pocela sa seksualnim odnosima i uslijed cega se par puta desilo da mi nateknu stidne usne, sto nije dugo trajalo
S obzirom da je prestajalo slijedeceg dana. Da li bi to moglo imati veze sa grlicem maternice?
Hvala unaprijed.

Dejan Šakoronja, dr. med.

18.12.2012. 21:05

Mislim da nema veze sa vratim maternice.

tinaa1990

19.12.2012. 13:30

Postovani, molila bih Vas za misljenje
Naime, prije 3 mj operirala sam fibroadenom na desnoj dojci. Ovaj mjesec sam pocela piti Belara pilule zbog PCOS-a (na 18. sam tableti), nemam nuspojava osim bolnih dojki te sam uocila da su se cak prepostavljam pod utjecajem hormona povecale. Ono sto me brine je to sto sam na obe dojke napipala kao neke tvrde tvorevine, rekla bih kvrzice koje su bole na dodir. Neznam kako da ih opisem al to su vise kao tvrde "ploce" . Da li je to nuspojava pilula ili mozda nesto drugo? Sto mi savjetujete te trebam li se brinuti?

Dejan Šakoronja, dr. med.

19.12.2012. 15:55

Radi se o žljezdanom tkivu koje je naglašeno zbog uzimanja pilula.
Nadam se da se redovito kontrolirate što se tiče pregleda, samopregleda i uzv- a dojke.