Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


degenerativne promjene rožnice


Autor Poruka

Lancinija

10.04.2013. 21:50

Poštovani, moja majka već duže vrijeme ima smetnje u oku u vidu žuljanja i smetnji sa vidom! nakon pregleda kod oftalmologa rečeno joj je da ima degenerativne promjene na kornei, ima 63 godine. Interesira me koliko je to ozbiljno!

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

11.04.2013. 15:50

Na temelju navedenog teško je zaključiti o kojoj se degenerativnoj promjeni radi. Ukoliko se radi o degenerativnoj promjeni na samoj površini rožnice, vjerojatno se radi o pterigiju. Pterigij ili vanjska mrena je dobroćudna degenerativna promjena spojnice oka koju može izazvati dugotrajna izloženost ultraljubičastom zračenju.

Ukoliko promijena brzo napreduje, može se ukloniti operativnim putem kako ne bi zasmetala vidu. Kada je pravo vrijeme za to procijenit će oftalmolog, budući da se i nakon uklanjanja pterigij može ponovno vratiti.

oculus

30.03.2015. 09:40

Interesuje me da li se moze otkloniti oziljak koji je nastao kao posledica Ulcusa na roznjaci?

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

18.04.2015. 22:00

Mnoge površne ožiljke u rožnici moguće je ukloniti laserskim PTK postupkom ili klasičnim kiruršim postupcima. Ožiljci nakon ulkusa su nažalost često preduboki za takve tretmane, no preporučio bih Vam pregled kako bi se vidjelo stanje Vaše rožnice te izmjerila dubina i smještaj ožiljka.