Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


alergija na kašicu?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zmayala

22.07.2014. 16:35

Poštovani,

Imam dečka starog 4,5 mjeseca, isključivo dojenog. Prije 4 dana sam mu dala da proba malo kašice od jabuke, sama sam ju radila, probao je jako malo. Idući dan je pojeo nekih 10 žlica. Taj dan je dobio osip na nadlakticama, ramenima, na prsima ispod vrata i na leđima ispod vrata. Jučer i danas mu nisam dala kašicu, ali osip je i dalje ovdje. Jel moguće da je od toga, ili je možda od vrućine jer je zbilja ovih dana bilo jako vruće! Temp. ispod ruke danas je bila 37,2, inače nije imao temperaturu do sada. Koliko dugo uopće traje alergija ako je do kašice?

Puno hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.07.2014. 09:45

Nije moguce bez pregleda odrediti da li je rijec o alergiji. malo je vjerojatno, pogovovo ako je u kasici bila samo jabuka. Ako nije bilo svrbeza takodjer je manje vjerojatno da je u pitanju alergija. Inace, alergija na hranu moze trajati i po 7 dana nakon zadnjeg uzimanja. Mislim da ste prerano krenuli s dohranom, ako dobro napreduje na tezini cekajte da navrsi 6 mjeseci. Vjerojatnije je da je osip ili od vrucine ili u sklopu neke viroze. Mjerenje temperature ispod ruke u ovoj dobi je dosta nesigurno, mjerite tenmperaturu u guzi.

zmayala

24.07.2014. 16:30

Hvala na odgovoru.

Osip je trajao dva dana, kada se povukao, ponovila sam mu kašicu i za sada je sve u redu. Inače, meni je pedijatrica preporučila dohranu u trećem mjesecu, adaptirano mlijeko, jer je malo dobivao na težini i imao je zelenu stolicu, no on nikako ne želi bočicu. Tako da sam ga nastavila dojiti, u mjesec dana (sa puna 3 mjeseca) je dobio 540 g što je, prema pedijatrici, na donjoj granici dobivanja. Sada ne znam koliko je dobio jer idemo na pregled tek u osmom mjesecu. A naše dojenje traje po pola sata do 45 minuta. I inače mi je spavao cijelu noć, no sada se počeo buditi sve ranije i ranije, bojim se da je gladan.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

28.07.2014. 09:55

Nije to loše, vidjet ćete kako je s težinom kada otiđete na kontrolu.

zmayala

13.08.2014. 00:20

Postovani!

Bili smo danas na pregledu. Sada ima 5970 grama sto znaci da je u dva mjeseca dobio samo 500 grama. Pedijatrica nije nista komentirala. Danas imamo 5 mjeseci i 5 dana. S oobzirom da sam pocela sa kasicama, nadam se da ce do sestog mjeseca udvostruciti svoju porodjajnu tezinu koja je bila 3150g. Do sada je probao jabuku i krusku i namjeravam mu sada uvesti rizine pahuljice, te mrkvu, tikvicu itd. Zanima me dali da ga odmah poslije kasice stavljam na prsa ili da pricekam malo? Ne pojede puno te kasice, oko 60 grama, ponekad manje, ponekad vise.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

18.08.2014. 23:00

Možete ga odmah nakon dohrane kašicom staviti na prsa. Da li je učinjen pregled urina?

zmayala

29.08.2014. 21:15

Postovani,

Sa tri mjeseca je napravljen pregled urina, kada je imao zelenu stolicu, i bilo je sve u redu. Do sada smo jos uveli rizine pahuljice, mrkvicu i tikvicu. Poceo je bolje jesti, ali i dalje mu kasica nije dovoljna za obrok, dosta brzo trazi jesti. Drugi obrok mogu uvesti kada prvi zamijeni kasica? Dali mu smijem rizine pahuljice napraviti na mlijeku i dati navecer da mu malo pojacam mlijecni vecernji obrok? I da, malo ga muci stolica, dosta se napreze dok kaka i kaka svaki drugi dan.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.09.2014. 10:55

Mozete odmah uvesti drugi obrok. Rižine pahuljice nemojte miješati s kupovnim mlijekom, koristite neko od adaptiranih preparata (formula). Obzirom na tvđu stolicu možete uzeti Novalac IT koji će smanjiti problem.

zmayala

04.09.2014. 16:45

Ali problem je sto on odbija adaptirano mlijeko. Bas jucer sam mu probala napraviti sa bebimilom, nece. Sa vodom isto nece. I znam da mozda nisam trebala, ali jako malo sam mu napravila sa domacim kravljim mlijekom, pola kravljeg, pola vode, i to mu je bilo fino, ali dala sam mu svega par zlicica. I nije imao nikakvih reakcija. A svojeg mlijeka nemam dosta da bih se izdajala.
Sto se tice drugog obroka, budem jos krumpir uvela, pa cu onda kombinirati, ujutro voce, popodne povrce.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.09.2014. 17:15

Umjesto domaćeg kravljeg mlijeka pokušajte barem sa nekom od formula koja nosi oznaku 3 ili Hippovim mlijekom u boci. Mada mislim da svi problemi imaju ishodište o prevelikoj brizi i napetosti oko hranjenja.