Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Krvna slika


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mirta1010

17.11.2014. 15:00

Poštovani,
Molim Vas da mi kažete da li su nalazi u redu, dijete ima 13 mjeseci.

Eritrociti 4.43
Hemoglobin 107
Hematokrit 0.328
MCV 74
MCH 24.2
MCHC 327
RDW 14.9
MPV 7.9
Trombociti 311
Leukociti 5.7
Neutrofilni granulociti 28.9
Limfociti 61.3
Monociti 7.0
Eozinofilni granulociti 2.1
Neutrofilni granulociti 1.63
Limfociti 3.47
Monociti 0.40
Eozinofilni granulociti 0.12
Bazofilni granulociti 0.04

Unaprijed se zahvaljujem,
Mirta B.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

18.11.2014. 17:20

Nešto je snižena vrijednost hemoglobina i leukocita. Ako je dijete imalo prehladu (virozu) treba ponoviti krvnu sliku, a ako ne treba započeti s davanjem željeza i potom kontrolirati krvnu sliku (nakon 2 tjedna od početka terapije)

majali

31.01.2015. 20:40

postovani,mojemu djetetu je propisan ferrum sirup,ali zbog proljeva smo morali prestati sa primjenom nakon nekoliko dana.postoji li neki drugi sirup ili sl.s cim bismo mogli pokusati.hvala djecak je star 15 mjeseci

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

01.02.2015. 18:05

Pokušajte ponovno, proljev najvjerojatnije nije bio uzrokovan lijekom. Ako ipak bude problema, postoji Legofer sir i Aktiferrin kapi.

dora_s

06.02.2015. 23:20

Postovani , mozete li mi reci s cim bi mogle biti povezane povecane vrijednosti eozinofila, trombocita i mchc kod djeteta?dijete ima bolove u trbuhu, iznad pupka, traju kratko, prije tjedan dana prvi napad boli sinoc drugi. Unaprijed zahvaljujem

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.02.2015. 12:00

Nažalost neće biti puno koristi do mog odgovora. Načelno se eozinofili blago povise u periodu ozdravljenja od infekcije, mogu biti povišeni uslijed parazita, alergije i tumorskih bolesti. Trombociti se mogu povisiti u fazi bolesti no ako su izrazito visoki tada mogu biti znak krvne bolesti, Preporučam da se interpretacija nalaza i odluka o daljnjem postupanju prepusti pedijatru koji skrbi za dijete.

Jasna Damir

13.02.2015. 19:25

Postovani,

molila bih Vas za pojasnjenje. Kcerka od 9 godina ima glavobolje, s jedne strane glave, koje prolaze na Ibuprofen. Iskljucen je ORL uzrok. Blijeda je i ponekad umorna.
Vrijednosti IRON Gen.2 su nesto povisene i iznose 26.4 (reference 8.8 - 26.0). TIBC je 61, UIBC 34.5, Hemoglobin 139, MCV-79.5.
Ne pije nikakve vitaminske niti ferum dodatke, ne jede previse crvenog mesa. Da li je ovo razlog za dalje provjere, odn. da li je zeljezo u krvi previsoko za njen uzrast?

Hvala Vam i srdacan pozdrav,

Jasna

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.02.2015. 09:25

Nije potrebna kontrola željeza. No treba neurološka obrada i pregled okuliste.

Jasna Damir

26.02.2015. 11:40

Hvala Vam,

mi smo u medjuvremenu završili pregled okuliste, sve je u redu, i pregled ORL uključujući timpanometriju i audio nalaz, i sve je u redu i neurološku obradu.

Nalaz MR endokranijuma: spoljašnji likvorski prostori i komorni sistem su urednih dimenzija, bez patoloških promjena i bez ekspanzivnih manifestacija. U bijeloj masi parijetalno obostrano se uočava nekoliko linearno proširenih perivaskularnih Virchow Robinovih prostora. Sublentikularno lijevo se uočava T2W hiper, T1W hipointenzna promjena, IS SCF-a dijametra oko 4 mm, koja nije opasana perifokalnim edemom, ne pokazuje ekspanzivan karater na okolni moždani parenhim, najvjerovatnije u prilog sublentikularne ciste. U moždanom parenhimu se supra i infratentorijalno ne vidi sigurnih znakova prisustva patomorfološkog suptrata. Cerebralne tonzile prolaze kroz foramen magnum za 1 mm i dalje u fiziološkim granicama. U selarnoj regiji i orbitama se ne vidi prisustva grubljeg patomorfološkog supstrata.Paranazalne šupljine i mastoidne celule su bez stranog sadržaja i signifikantnih inflamotornih manifestacija.

1. EEG: u budnom stanju bilježi nestabilnu osnovu aktivnost mješovitih frekvencija, od 7-9 sek, umjerene amplitude koja se dobro atenuiše na otvaranje očiju i na koju se anteriorno superponuje beta ritam. U HV izrazita hipersonija. Povremeno se bilateralno bilježe grupe viševoltažnih sporih i strmih talasa sa maksimumom iznad CPT regiona i lakom desnostranom predominancijom, dok se specifični grafoelementi ne bilježe. EEG bilježi sporu disfunkciju bilateralno CPT bez specifičnih promjena.

2.EEG:u budnom stanju bilježi nestabilnu osnovu aktivnost mješovitih frekvencija, od 7-9 sek, umjerene amplitude koja se dobro atenuiše na otvaranje očiju i na koju se anteriorno superponuje beta ritam. U HV izrazita hipersonija. Povremeno se bilateralno bilježe manje grupe viševoltažnih sporih i strmih talasa sa maksimumom iznad CPT regiona i lakom desnostranom predominancijom, dok se specifični grafoelementi ne bilježe. EEG bilježi sporu disfunkciju bilateralno CPT bez specifičnih promjena. Blaža spora disfunkcija bilateralno CPT bez specificnih promjena, uz blagu hipersinhroniju HV.

Neurolozi smatraju da je razlog usporenog prvog EEG-a bila uznemirenost djevojcice, te da je nalaz bolji drugi put. Glavobolje i dalje traju, jave se poslije podne i bude dijete po noći. Locirane su desno iznad uha prema sljepoočnici, a ponekad se reflektuju i ljevo. Da li proširenje perivaskularnih Virchow Robinovih prostora ima značaja s obzirom na bol?

S obzirom na gore navedene nalaze molila bih Vaše miljšenje.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.03.2015. 09:50

Ništa od navedenog ne objašnjava glavobolju. EEG treba kontrolirati, bilo bi dobro da se napravi u spavanju. Prema svemu napisanom nema znakova povećanja tlaka u glavi zbog ciste ili tumora (što je najvažnije). Potrebno je daljnje praćenje kod neurologa. Bilo bi dobro voditi dnevnik glavobolje i upisivati kada se javila, koliko je trajala i što je prethodilo glavobolji te što je popila protiv nje.