Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


razmak između cijepljenja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sanjama

12.03.2015. 21:30

Poštovani, moje dijete je cjepljeno sa 3 redovite doze Pentaxima ( DTP,DT,T), 3 redovite doze Pentaxim ( IPV ), 3 redovite doze Pentaxim ( Hib ). Hepatitis i Bcg sve doze.
Nedostaju zadnje doze prva tri cijepiva kao i MoPaRu kompletno. Navedene posljednje doze su primljene u dobi djetetovih 7 mjeseci. Dijete sada ima 2 god i 9 mjeseci i zanima me dali moramo ponoviti sva cijepiva ili će biti dovoljna samo ta zadnja doza koju nije primio? Koje cjepivo bi Vi preporučili tj koja kombinacija bi mogla ići da dobije sve što treba?

Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

15.03.2015. 04:25

Hm, malo nejasno napisano ali mislim da sam shvatio - cijepljena je u prvoj godini života 3x sa Pentaximom (Di-Te-aPer-Hib) i 3x protiv hepatitisa B. Trebala je do navršene 2 godine primiti još jednu dozu Pentaxim-a. Kako se ovo cjepivo ne primjenjuje nakon 2. godine jedina opcija je Infanrix-hexa cjepivo (koje osim navedenih komponenti sadrži i komponentu protiv hepatitisa B - no to ne smeta). Vrlo je važno da bez odlaganja cijepite i protiv ospica, rubeole i zaušnjaka (MRP). Oba cjepiva se mogu dati istovremeno.

bitter

31.03.2015. 19:25

Postovani, dijete od dvije godine i dva mjeseca je uredno cjepljeno sve do godine dana zivota. Nije primilo cjepivo za zausnjake, ospice i rubeolu te docjepu 5u1. U medjuvremenu se pekjucer porezao o zahrdalu cijev. Pedijatrica ga je sutradan cjepila s 5u1. Ono sto me zanima jest: da li je sada zasticen s obzirom da malo kasnimo s docjepom? I sto se tice cjepiva kojeg smo preskocili igrom slucaju (moparu ili kak vec sad se zove)- kada je najbolhe vrijeme da ga primi? Mora li biti nekakav razmak s obzirom na ovu docjepu s 5u1?Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.04.2015. 10:20

Dijete je zaštićeno protiv tetanusa a nema pravila koje određuje razmak između 5U1 i cjepiva protiv ospica, rubeole i mumpsa - može ga primiti odmah.

majchee

12.08.2015. 10:55

Poštovani,

Molim vas da mi pojasnite ako je dobar odabir teme, moje dijete ima 3,5 godine, jučer je cijepljeno Infanrix i HIB, ospice će naknadno jer je vrućina! danas ima temperaturu 38,5 i oteklinu na mjestu uboda. Zadnji put prije ovoga je cijepljeno sa 6 mjeseci. Sada čitam da infanrix plus HIB nije prikladno za djecu iznad 3 godine??? Da li je to istina , prije nego nazovem doktoricu i poludim na nju. Nismo se redovito cijepili jer je bila u dva navrata u bolnici sa mastidoitisom i te upale uha su trajale cijelu zimu. Čekali smo da to sve prođe i da bude dulje vremena zdrava i da cjepimo. Da li je pedijatrica dobro odlučila dati taj Infanrix i HIB? i još za mjesec dana nas je naručla opet za MPR...a sve to je moramo dobiti potvrdu za vrtić.............K vragu i vrtić...

Hvala na odgovoru

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.08.2015. 14:55

Istina u dokumentu za registraciju cjepiva piše da se daje djeci do navršene 3 godine, to mu je osnovna namjena kada se cijepljenje sprovodi koliko-toliko redovito. Kontraindikacija je (znači ne smije se davati) nakon navršene 7. godine. U programima nadoknade necijepljene djece Infanrix hexa se daje nakon navršene 3 godine. U svakom slučaju se ništa ne može dogoditi mimo uobičajenih nuzpojava (crvenilo, otok, vrućica). Obzirom na bolesti koje je Vaše dijete imalo mišljenja sam da je kolegica ispravno postupila, samo je trebala s Vama o tome porazgovarati kako bi sve bilo jasno.

majchee

05.09.2015. 22:10

Hvala na odgovoru,

molim vas još jedno mišljenje, vezano za prošlo pitanje, nakon što je dijete primilo to kombinirano cjepivo za magareći kašalj i tetanus i treću bolest koju se ne mogu sjetiti imena, sada bi nakon niti mjesec dana trebalo primiti za ospice (MPR ako sam dobro rekla) a sve to ubrzano zato jer nas ne žele u vrtić dok nam fali to jedno cjepivo.

Da se mene osobno pita ja bi pričekala sam tim cijepljenjem barem 6 mjeseci?
pogotovo zato što je dijete nakon ovog Infanrix cjepiva imala dugotrajan produktivni kašalj i još se nije skroz povukao....a pedijatar je rekla da je to samo viroza koja se baš pogodila sa cjepljenjem............

majchee

05.09.2015. 22:15

Poštovani hvala na odgovoru,

još bi nešto pitala, nadovezala se na prethodno pitanje, znači nakon što je moje dijete cijepljeno 12.8 Infanrixom ( magareći kašalj, tetanus..) sada ja naručena 21.9 za cijepljenje protiv ospica (MPR koliko se ja razumijem).... Mene zabrinjava taj kratki period između ova dva cijepljenja, pogotovo što posije ovog posljednjeg je dijete vuklo kašalj bez temperature sa teškim katarom 15 dana a pedijatar je rekao da je viroza koja se pogodila sa cjepivom......
Što mislite o tom razmaku između cjepiva, da se mene osobno pita ja bi napravila razmak najmanje 6 mjeseci i više ali ne primaju nas u vrtić zbog tog jednog cjepiva koje nam nedostaje!!!!
Osim toga, ako se cjepimo sa razmakom od više mjeseci dijete će navršiti već 4 godine, da li je onda u redu primiti to MPR (ili moparu kako se već zove, to su ospice rubeola i ...?)? i do koje godine se to može i treba primiti?

Zahvaljujem još jednom

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.09.2015. 12:15

Nema utemeljenja raditi razmak između DiTePer+IPV+HiB i MRP cjepiva. Nema ograničenja što se tiče dobi kada se MRP daje, jedino treba biti starije od 12 mjeseci. Inače se po redovitom programu isto cjepivo daje i u prvom razredu osnovne škole (2 doza).