Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Salmonela kod malog djeteta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

una_2

24.09.2014. 01:30

Poštovani,
Mojoj 23-mjesečnoj djevojčici je pronađena salmonela u stolici. Prvi simptomi trovanja su se javili 14.9. kasno navečer - odjednom temperatura 40! Temperatura je trajala 2 dana, i jedva smo ju skidali uz obloge, tuširanje, i naizmjenično brufen i paracetamol na 4h. Našem pedijatru smo se javili odmah u ponedjeljak ujutro, gdje smo izvadili krv i urin. Urin je bio uredan, a krv je pokazala nešto više leukocite i CRP, no prema našoj pedijatrici ništa alarmantno, zaključila je da je upala grla (grlo joj je bilo crveno, i vukla je neki kašalj 7 dana) i dala joj sirup Pancef. Taj dan je počela i da povraća i stolice su joj se promijenile, postale su rjeđe strukturom i učestalije, te jako smrdljive. Pedijatrica nas tad još uvijek ne šalje nigdje dalje, jer zaključuje da je to virus. Do sljedećeg dana temperatura, proljev i povraćanje divljaju! U utorak ujutro se javljamo pedijatrici ponovo i šalje nas na Infektivno. Tamo joj izvade krv, te daju uputnice za koprokulturu, i priključuju na infuziju. Temperatura je tog dana spala na oko 39, te smo ju uz antipiretike uspijevali spustiti na oko 37,5. Srijedu, četvrtak i petak smo i dalje na infuziji, linexu i dijetalnoj ishrani (koja ne ide nikako, jer dijete to ne želi jesti). U petak dolaze nalazi koprokulture koji pokazuju salmonelu, doduše ne piše u kojoj koncentraciji. Dobijamo antibiotik amoksicilin, te orosal i linex, s tim da u subotu i nedjelju ne idemo na infuziju. Temperatura se do tada već smirila, ali proljev i dalje ostaje. U ishranu smo polako uveli neke namirnice koje dijete inače jede i voli, pa joj se i apetit djelimično vratio. Danas, 10 dana nakon prvog simptoma ona i dalje ima nekoliko stolica dnevno (5-7), koje su uglavnom kašaste, ponekad djelimično sluzave, a ponekad sa razdvojenim kompaktnim i tečnim sadržajem. Doktorica infektolog nam nije detaljnije objasnila šta da očekujemo, koliko liječenje traje, kad će se stanje normalizovati, pa sam primorana "google-ati" i obratiti se Vama. Dakle, kada mogu očekivati da se stolice "srede"? Da se smanji njihov broj na prijašnji 1-2, te da postanu kompaktnije? Da li uopšte možete dati neku prognozu? Da li mogu nekako ubrzati taj proces regulacije crijevne flore? Da li je normalno da ima ovakve proljevaste stolice ovoliko dugo i da li je to način na koji organizam izbaije bakteriju iz sebe? Možda trebam pustiti da se to samo od sebe sredi?
Drugo pitanje se tiče orosala. Dijete ga ne želi piti, za cijeli dan popije jedva 100ml, uz ogromno opiranje i suze, valjda isplače u suzama tih 100ml koje i unese. Doktorica je rekla da to nije dobro i da mora piti puno više. Na deklaraciji proizvoda sam pročitala da je to 50-150ml/kg tjelesne mase, ili bar 100ml po svakoj proljevastoj stolici. Koliko je loše to što ne pije dovoljno orosala? Pokušavala sam davati i dječije verzije tog pripravka sa okusima maline, banane ili jagode, ali ni sa tim nisam polučila uspjeha. Ona inače kad je zdrava pije oko 300-500ml tečnosti (uglavnom voda, nešto malo sok), trebam li ju forsirati da sada pije više?

Unaprijed zahvaljujem.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

30.09.2014. 08:55

Očigledno je Salmonela uzrokovala teže oštećenje sluznice crijeva i treba vremena dok se ne oporavi. Tada će se i stolice normalizirati. Ponekad taj proces traje tjednima. Najvažnije je da ne unosi hranu koja sadrži šećere - sokove, med, pekmez, slatko voće i slično. S druge strane treba jesti hranu koja će joj osigurati dovoljno energije i omogućiti oporavak sluznice crijeva. Od voća može jesti banane i jabuke, može jesti svu kuhanu hranu (povrće, meso, rižu), maslinovo ulje jogurt, kefir, svježi kravlji sir, kuhano jaje, kruh, maslinovo ulje. Načelno treba uzimati više manjih obroka kako se crijevo ne bi opteretilo većim obrokom. Nemojte inzistirati na rehidracijskim otopinama obzirom da sada tolerira druge namirnice i pije dosta tekućine. Probiotike dajte dulje vremena a možete pokušati i Enterosgel (gel koji na sebe vezuje škodljive bakterije i toksine - i sve se eliminira stolicom). Prisustvo Salmnele u stolici možete očekivati dulje vremena no ona više ne uzrokuje upalu i oštećenje sluznice. Samo je potrebno povećati oprez (higijenske mjere) kako je ne bi dobio netko od ukućana. U slučaju poave temperature treba se javiti infektologu, no to je malo vjerojatno.

una_2

09.10.2014. 10:10

Poštovani,
Zahvaljujem na odgovoru. Stolica se do sad regulisala i dijete je počelo jesti svu hranu kao i ranije. Slatko i inače ne jede mnogo, tako da nam nije problem ako joj nije u ishrani.
Probiotik dajemo. Nadam se da neće više biti problema.
U vrtiću nam traže zadnja dva ispravna nalaza stolice. Mi nismo radili ponovno stolicu, jer je dr infektolog objasnila ovo što ste i Vi rekli, da će se kroz stolicu duže vremena izbacivati klice. Da li je to prepreka da dijete nastavi ići u vrtić? Da li je njen boravak u vrtiću rizik za drugu djecu?
LP

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.10.2014. 10:20

Formalno to nije razlog da dijete ne pohađa kolektiv (ne možete biti na bolovanju mjesecima ako potraje izlučivanje slamonele). U Hrvatskoj djeca idu u kolektiv a sprovode se intenzivnije mjere prevencije (pranje ruku, dezinfekcija sanitarnog čvora, oprez kod rukovanja pelenama). No treba vidjeti što kažu epidemiolozi jer se propisi u različitim državama mogu razlikovati.