Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


temperatura


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

enibadi

12.01.2015. 18:05

poštovanje,
preslušala sama Vaš inervju na klokanici dva puta, detaljno. imate odličan pristup, jasno govorite i hvala Vam na tome.
dakle, imam djevojčicu od 22 mjeseca. u četvrtak naveče kasno počela je temperatura.38,8. cijeli petak temperatura je bila između 37,5-38,5. bez čepića i sirupa. u subotu naveče tek smo stavili paracetamol čepić jer je večernja tem bila 38,9. ovo sve vam govorim o toplomjeru za uho. nedjelja je prošla relativno mirno, sa dnevnom temeperaturiom koja je bila oko 37,6. danas je ponedejljak, temperatura je cijeli dan 37,5 otrpilike. ove prethodne dane, po noći padne i na 36,7 ccaa.
Dijete dosta kašlje, ali zrelo. diše normalno. malo joj je nos balav, ali ništa to ne izlazi van, vjerojatno se cijedi u grlo.
ono što mene vodi kroz cijelo ovo stanje je da se dijete ponaša normalno, jede normalno, pije, pelena joj je puna, vesela, je , pleše, skače, dakle nikako drugačije nego kad je poptuno zdrava.
rukovođena tim njenim ponašanjem nisam otišla pedijatru, pije dosta tekućine, temeraturu sam dakle snižavala samo jednom čepićem u subotu naveče.
njena velika seka od 9godina takođe kašlje, no nema temp. opravdavam to s tim da je ista bolest, no ova je starija pa lakše i podnosi.
dakle, danas je 5. dan, temeratura još nije pala ispod 37.
stanje je bolje, kašalj je zreo, ona jede, pije, pleše, skače...

s starijom curom sam neprestano bila po doktorima dok ej bila mala, preplašena ,odmah isti dan temneprtutre, odmah je dobijala antibiotike, kao da sma odlazila po njih, ma strašno... bojim se da sada ne odem u drugu krajnost time što ne vodim dijete kod doktora, a možda treba.
mislim da ne treba no muči me jel temperatura već danas trebala bit u poptuno normlanim vrijednostima ili je ovih 37,0-37,6 normalno za 5.dan?
ispričavam se na podužem postu no smatram da ako sad dobijem odgovor da ću naučiti nešto o svemu tome i drugi puit bit pametbija bez dodatnih špitanja.
hvala puno

mama

enibadi

12.01.2015. 21:15

ipak je večeras dobila opet temperaturu..trebala sam reagirat ranije? zar ne?

enibadi

13.01.2015. 13:55

doktore, vadili smo danas krv, kks i crp. kks je sve ok, a crp je 7,5. doktorica je, s obzirom da to traje već 5 dana, ipak prepisala antibiotik, klavocin.
Možte li mi objasniti zašto antibiotik' pitala sampedijatricu, rekla je zato što ja tako kažem. praktički mi spustila slušalicu. a jutros kad smo došli, ništa joj nije čula na plućima, palp nalaz sve ok. dijete danas ima 37,7. to je 5, dana. jeder, pije, igra se, normalno sve!


zašto antibiotik ? zar ne bi trebalo prekontrolirati crp možda sutra?

Puno hvala

enibadi

13.01.2015. 15:40

da dodam: leukocit 5,6L,dijete sad ima 38,2 u uhu. jede, poje, malo je kao umorna

MOlim vas , javite se

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

15.01.2015. 21:15

Joooj, nemojte očekivati da ću se moći javiti odmah nakon upita! Katkada mi život ne omogućava da se posvetim ovome, pa malo prođe vremena. Dakle po svemu nema znakova infekcije koja bi predstavljala opasnost za dijete. Adeno virusi mogu i po desetak dana držati visoku temperaturu. Mjerenje u uhu nije baš pouzdano, mjerite u guzi ili ispod ruke. Kada je dijete mirno (pustite petnaestak minuta da dijete bude na miru prije mjerenja temperature. Obzirom da je dobrog općeg stanja i doktorica ništa ne čuje ne nalazim razloga za antibiotik. Čistite nos, napajajte i čekajte.

enibadi

17.01.2015. 00:35

hvala svejedno što ste se javili! u utorak naveče, 5.dan je temepratura konačno pala!! vodila sam dijeet na hitnu da ju poslušaju pluća i dr je rekla da je sve ok.
malo sad izgleda umorna, kašlje dosta, puno je to šlajma, sve proguta pa vjerojatno malo slabije jede zbog tog, inače svo vrijeme jede super!
ovo je bila takva agonija, dugotrajna temperatura, a dr ni jednom rječju nije spomenila adenovirozu..nisam ni znala da to postoji!

danas čitaam i stvarno, vrli podudarajući simptomi.
hvala na utješnim riječima.
valda je sve iza nas!
velik pozdrav!

enibadi

17.01.2015. 00:35

samo da još pitam, tj. utvrdim: opće stanje djeteta mi treba bit veliki pokazatelj, jel?
može temperatura i izostati, a ako je dijete klonulo može bit bolesnije nego ako je veselo i sa 39,5?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

20.01.2015. 10:10

Točno, i to naročito kada je riječ o novorođenčadi i mladoj dojenčadi.

enibadi

29.01.2015. 23:30

hvala, baš ste ljubazni happy

enibadi

26.02.2015. 15:10

poštovani doktore,
opet moja djevojčica od 23 mjeseca ima temepraturu, jako visoku, jede nešto slabije,pije normlano, stolica jenom dnevno, malo mekša, ne kašlje, ne curi joj nos.
danas, 4. dan temnepratute, snižavana ibuprofen čepićima, paracetamolom, nije predozirana, kod pedijatra pregledana, sugerirano da je viroza, vodili smo ju vaditi krv i nalazi su:
leukociti2,2
crp 6
trombociti 100

sve ostalo je u granicama.

Ona je opet dobila 10 dana natibiotika.
ja stvarno ne razumijem. jel vi razumijete zašto?

enibadi

27.02.2015. 10:05

samo da dodam: nisam joj dala taj antibiotik, eno ga, stoji u frižideru! stvarno ne vidim svrhu...
inače, njoj rastu petice. jako dug i bolan proces, čak joj je iz poluizašlog zuba išla i krv, boli ju dosta. kako da joj olakšam?
danas joj je pala temperatura. nadam se da neće opert skočit.
brinu me jedino ti niski trombociti. šta mislite?

enibadi

02.03.2015. 16:45

update:
danas smo radili kontrolnu krvnu sliku, trombociti se vratli u normalu, 159, leukociti porasli na 3.
Limfociti su 65, to smo sad prvi put vadili.
curica je imala trodnevnu virozu, osipala se nakon što je pala temp.
svi ostali nalazi su ok.
dakle, trombociti i leukociti u porastu. što je sa limfocitima? šta oni sad opet znače!?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.03.2015. 09:50

Prema svemu je bila riječ o virusnoj infekciji koja je uzrokovala pad leukocita i trombocita. Limfocitoza (navedeni postotak limfocita) je normalan nalaz za dob djeteta.