Crijevna bakterija Ruminococcus gnavus može pojačati učinke imunoterapije za rak


Crijevna bakterija Ruminococcus gnavus može pojačati učinke imunoterapije za rak

Otprilike jedan od pet pacijenata oboljelih od raka ima koristi od imunoterapije – tretmana koji iskorištava imunološki sustav u borbi protiv raka. Takav pristup u pobjeđivanju raka doživio je značajan uspjeh kod raka pluća i melanoma.

Nedavno objavljena studija predlaže novu strategiju korištenja crijevnih mikroba za pomoć u otključavanju neiskorištenog potencijala imunoterapije u borbi protiv raka.

Mikrobiom igra važnu ulogu u mobilizaciji tjelesnog imunološkog sustava za napad na stanice raka. Ovo novo otkriće baca svjetlo na jednu bakterijsku vrstu u crijevima koja pomaže lijeku za imunoterapiju eliminirati tumore kod miševa. Identificiranje takvih mikrobnih partnera važan je korak u razvoju probiotika koji pomažu u poboljšanju učinkovitosti lijekova za imunoterapiju i pomažu većem broju pacijenata oboljelih od raka.

Ruminococcus gnavus pronađen u crijevnoj mikrobioti pacijenata oboljelih od raka koji dobro reagiraju na imunoterapiju. U kliničkim ispitivanjima, fekalne transplantacije od takvih pojedinaca pomogle su nekim pacijentima koji nisu reagirali da iskoriste dobrobiti imunoterapije.

Prema mišljenju stručnjaka, sve je više dokaza da mikrobiota jača imunoterapiju. Identificiranje relevantnih vrsta, kao što je R. gnavus, moglo bi dovesti do probiotika sljedeće generacije koji bi mogao sinergizirati s imunoterapijom za poboljšanje skrbi protiv raka. Sljedeći cilj je razumjeti kako R. gnavus pomaže u odbacivanju tumora, što bi moglo otkriti nove načine pomoći oboljelima od raka.

Izvor:
Science Immunology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.