Omega-6 masne kiseline mogle bi smanjiti rizik od bipolarnog poremećaja


Omega-6 masne kiseline mogle bi smanjiti rizik od bipolarnog poremećaja

Omega-6 masne kiseline, koje se obično nalaze u jajima, peradi i plodovima mora, mogle bi smanjiti rizik od bipolarnog poremećaja, ukazuju rezultati nedavno objavljene studije.

Bipolarni poremećaj je iscrpljujući poremećaj raspoloženja karakteriziran ponavljajućim epizodama manije i depresije. Iako je njegov uzrok još uvijek nejasan, prethodne studije su pokazale da je bipolarni poremećaj vrlo nasljedna bolest. Ako roditelj ima bipolarni poremećaj, vjerojatnost da će dijete također razviti to stanje je 1 prema 10.

Inače, u svijetu jedna od svakih osam osoba živi s mentalnim poremećajima, a oko 40 milijuna ljudi ima bipolarni poremećaj.

Ova nova studija otkrila je da genetska sklonost višim razinama lipida koji sadrže arahidonsku kiselinu dovodi do manjeg rizika od bipolarnog poremećaja. I obrnuto, niže razine arahidonske kiseline predstavljale su veći rizik za bipolarni poremećaj. Arahidonska kiselina se inače ubraja u omega-6 masne kiseline.

Arahidonska kiselina može se dobiti izravno iz mesa i morskih plodova ili sintetizirati iz dijetalne linolne kiseline (kao što su orašasti plodovi, sjemenke i ulja). Prisutna je i u ljudskom mlijeku, pa se smatra esencijalnom za razvoj mozga dojenčadi.

Prema mišljenju stručnjaka, potrebne su pretkliničke studije i randomizirana kontrolirana ispitivanja kako bi se odredila preventivna ili terapijska vrijednost dodataka arahidonske kiseline u borbi protiv bipolarnog poremećaja.

Izvor:
Biological Psychiatry

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.