Fototerapija sigurna za liječenje kožnih bolesti u starijih osoba


Fototerapija sigurna za liječenje kožnih bolesti u starijih osoba

Nova studija pokazala je da je fototerapija učinkovita i sigurna metoda liječenja kožnih bolesti u osoba starije životne dobi. Tako se pokazalo da je 91 posto starijih pacijenata s psorijazom pozitivno odreagiralo na 30 tretmana uskovalnom UVB terapijom.

Pacijenti su smatrani starijim ukoliko su imali 65 ili više godina. Oblici fototerapije koji su primjenjeni tijekom istraživanja bili su uskovalna UVB terapija i PUVA terapija.

Inače, od ranije je bila poznata učinkovitost i sigurnost fototerapije u liječenju kožnih bolesti u djece i odraslih osoba.

Prije liječenja kožnih bolesti osoba starije životne dobi fototerapijom treba uzeti u obzir: razlike u strukturi i fiziologiji kože, postojeće dermatoze, mogućnost polipragmazije (polifarmacije), povijest raka kože ili pre-kancerogenih lezija, prisutnost drugih bolesti, prethodne fototerapije, te slabljenje fizičkih i kognitivnih sposobnosti.

Najčešće kožne bolesti zbog kojih se pacijenti upućuju na fototerapiju su psorijaza (51 posto), atopijski dermatitis (ekcem) (11 posto), nodularni prurigo (11 posto), Groverova bolest, granuloma annulare, skleromiksedem i eritroderma.

Nuspojave fototerapije javile su se u 1,89 posto slučajeva, i to u vidu blagog do umjerenog crvenila.

Izvor:
23rd EADV Congress