Slučajne mutacije odgovorne za dvije trećine slučajeva karcinoma


Slučajne mutacije odgovorne za dvije trećine slučajeva karcinoma

Iako jedna trećina slučajeva karcinoma može biti povezana s okolišnim čimbenicima ili naslijeđenim genima, izgleda da su za dvije trećine karcinoma odgovorne slučajne mutacije, ukazuje studija koju su proveli znanstvenici s Johns Hopkins Kimmel Cancer Center.

Navedene mutacije nastaju kada se matične stanice dijele. Matične stanice stvaraju nove stanice koje zamjenjuju stanice koje odumiru. Ukoliko dođe do slučajne pogreške i mutacije tijekom spomenute diobe stanice, može doći do razvoja karcinoma. Što se više te pogreške događaju, to neka osoba ima veći rizik da će te stanice nekontrolirano rasti i razviti se u karcinom.

Svi karcinomi su uzrokovani kombinacijom loše sreće, okolišnih čimbenika i naslijeđenih gena, ističu znanstvenici.

Smatra se da će ovo otkriće ne samo promjeniti način na koji ljudi doživljavaju njihov rizik od raka nego će promjeniti i istraživanja karcinoma. Naime, znanstvenici misle da nova istraživanja treba fokusirati na ranije otkrivanje karcinoma, kada su u izlječivom stadiju bolesti.

Svakako treba istaknuti da u ovom istraživanju nisu analizirani podaci koji su povezani s nekim od najučestalih karcinoma kao što su rak dojke i rak prostate.

Izvor:
Science