Antibiotici ometaju zaštitnu crijevnu sluz i povećavaju rizik od upalne bolesti crijeva


Antibiotici ometaju zaštitnu crijevnu sluz i povećavaju rizik od upalne bolesti crijeva

Nova studija pokazuje da antibiotici ometaju zaštitni sloj sluzi u crijevima, što je otkriće koje bi moglo preoblikovati razumijevanje učinaka antibiotika i razvoja upalne bolesti crijeva (IBD).

Upalna bolest crijeva (IBD), koja uključuje Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis, pogađa približno 1% svjetske populacije. Ovo iscrpljujuće stanje obilježeno je erozijom sloja sluznice koji služi kao kritična barijera između crijevnog mikrobioma i imunološkog sustava. Unatoč istraživanjima koja su u tijeku, točni uzroci upalne bolesti crijeva ostaju nejasni. 

Najnovije istraživanje baca novo svjetlo na ovu povezanost. Naime, otkrilo se da upotreba antibiotika zapravo oštećuje zaštitni sloj sluzi koji odvaja imunološki sustav u crijevima od mikrobioma. Studija otkriva da antibiotici, bilo da se daju oralno ili putem injekcija, ometaju ovaj vitalni sloj sluzi, olakšavajući prodor bakterija i povećavajući rizik od upale crijeva.

Naime, antibiotici ometaju izlučivanje zaštitne sluzi, što dovodi do bakterijske infiltracije, sustavne replikacije bakterijskog antigena i razvoja ulkusa - obilježja upalne bolesti crijeva.

Jedno od važnijih otkrića studije je da učinak antibiotika na sluznu barijeru nije posljedica promjena u mikrobiomu, već utječe na stanice u crijevnoj stjenci odgovorne za proizvodnju sluzi. Ovo otkriće razbija paradigmu da antibiotici štete samo bakterijama, a ne ljudskim stanicama.

Izvor:
Science Advances

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.