Bobičasto voće može smanjiti rizik od Parkinsonove bolesti

Redovito konzumiranje hrane i pića koje je bogato flavonoidima, poput bobičastog voća, jabuka, čaja i crvenog vina, može muškarcima smanjiti rizik od razvoja Parkinsonove bolesti za 40 posto.
Međutim, kod žena je uočeno smanjenje rizika od Parkinsonove bolesti za 25 posto samo u slučaju kada su žene jele nekoliko obroka bobičastog voća tjedno.
Flavonoidi iz raznih izvora imali su pozitivan učinak samo kod muškaraca, dok su flavonoidi iz bobičastog voća imali zaštitni učinak i kod muškaraca i žena.
Očito da bobičasto voće ima neuroprotektivan učinak, a njegovo konzumiranje nema štetnih učinaka po ljudski organizam. Flavonoidi su kemijski spojevi koji se mogu naći u velikom broju biljaka, a antocijanini, vrsta flavonoida, koja se može naći u bobičastom voću kao što su borovnice i jagode, mogu spriječiti oksidativno oštećenje stanica te imaju i protuupalni učinak.
Jednako tako konzumiranje bobičastog voća može smanjiti i rizik od hipertenzije.
U bobičasto voće ubrajaju se maline, kupine, borovnice, ribiz, brusnice i jagode.
Izvor:
Neurology