Dijagnostičke pogreške pogađaju 7 posto bolničkih pacijenata


Dijagnostičke pogreške pogađaju 7 posto bolničkih pacijenata

Štetne dijagnostičke pogreške mogu se pojaviti kod čak kod 1 od svakih 14 bolničkih pacijenata (7 posto); barem onih koji primaju opću medicinsku skrb, ukazuju rezultati nove studije provedene u SAD-u.

Većina ovih pogrešaka, čak 85 posto njih, vjerojatno se može spriječiti, što naglašava potrebu za novim pristupima poboljšanju nadzora kako bi se izbjeglo da se te pogreške uopće dogode.

Slučajevi za koje se smatra da imaju visok rizik od dijagnostičke pogreške kategorizirani su kao: premještaj na intenzivnu njegu 24 ili više sati nakon prijema; smrt unutar 90 dana od prijema u bolnicu ili nakon otpusta; složena klinička pitanja, ali bez premještaja na intenzivnu njegu ili smrti unutar 90 dana od prijema.

Složeni klinički problemi uključivali su kliničko pogoršanje; liječenje od strane više različitih medicinskih timova; neočekivani događaji, kao što je otkazana operacija; nejasne ili proturječne dijagnostičke informacije zabilježene u medicinskim bilješkama.

Smatra se, da pažljiva analiza pogrešaka i integracija alata umjetne inteligencije u tijek rada, mogu pomoći u smanjenju njihove prevalencije, poboljšavajući praćenje i pokrećući pravovremene intervencije.

Izvor:
BMJ Quality & Safety

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.