Dodaci ribljeg ulja mogu pomoći u prevenciji raka
Omega-3 i omega-6 masne kiseline u dodacima ribljeg ulja mogle bi pomoći u zaštiti ljudi od raka, tvrdi nova studija. Naime, sudionici studije s višim razinama omega-3 masnih kiselina imali su niže stope raka debelog crijeva, raka želuca, raka pluća i drugih karcinoma probavnog trakta.
Isto tako, visoke razine omega-6 dovele su do niže stope 14 različitih vrsta raka, uključujući rak mozga, melanom i rak mokraćnog mjehura.
Smatra se, da ovo otkriće upućuje na to da bi se prosječna osoba trebala usredotočiti na veći unos ovih masnih kiselina u svojoj prehrani.
Važno je napomenuti da su dobrobiti visokih razina masnih kiselina bile neovisne o drugim čimbenicima rizika od raka poput indeksa tjelesne mase (ITM), upotrebe alkohola ili tjelesne aktivnosti.
Inače, ove masne kiseline prisutne su u masnoj ribi, orašastim plodovima i biljnim uljima za kuhanje, no mnogi se ljudi okreću dodacima ribljem ulju kako bi bili sigurni da unose dovoljne količine.
Valja spomenuti, da je također primjećeno da bi visoke razine omega-3 masnih kiselina mogle biti povezane s malo većim rizikom od raka prostate.
Izvor:
University of Georgia