Dojenje smanjuje rizik od astme


Dojenje smanjuje rizik od astme

Dojenje tijekom prve godine života dojenčadi može smanjiti rizik od astme naseljavanjem njihova tijela zdravom mješavinom mikroba, otkriva nova studija. Rezultati pokazuju da je dojenje dulje od tri mjeseca poduprlo postupno sazrijevanje crijevnog mikrobioma djeteta.

S druge strane, prestanak dojenja prije tri mjeseca remeti razvoj mikrobioma i povezuje se s većim rizikom od predškolske astme.

Valja istaknuti, da majčino mlijeko sadrži složene šećere i druge hranjive tvari koje potiču rast zdravih mikroba u crijevima djeteta.

Znanstvenici su otkrili da se bakterijska vrsta zvana Ruminococcus gnavus mnogo prije pojavljuje u crijevima djece rano odviknute od majčinog mlijeka. Poznato je da je ova bakterija uključena u stvaranje i razgradnju triptofana, aminokiseline koja se povezuje s problemima imunološkog sustava poput astme. Kao rezultat toga, mikrobiom dojenčeta zapravo igra ključnu ulogu u razvoju njihovog imunološkog sustava.

Smatra se, da ovo istraživanje naglašava dubok utjecaj dojenja na mikrobiom dojenčadi i ključnu ulogu dojenja u potpori zdravlju dišnog sustava.

Izvor:
NYU Langone Health

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.