Dvije trećine muškaraca s dijabetesom pati od erekcijske disfunkcije


Dvije trećine muškaraca s dijabetesom pati od erekcijske disfunkcije

Rezultati nove studije pokazali su da 65,8% muškaraca s dijabetesom pati od erekcijske disfunkcije. Rano otkrivanje i bolja kontrola dijabetesa ključni su za smanjenje ovog ozbiljnog stanja.

Erekcija se smatra neophodnom za potpuni penetrativni spolni odnos. Erekcijska disfunkcija karakterizira dosljedna nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije radi seksualnog zadovoljstva. Nekoliko je studija pokazalo da erekcijska disfunkcija utječe na fizičko, mentalno i emocionalno blagostanje muškarca.

Kod dijabetesa, visoke razine šećera u krvi mogu uzrokovati endotelnu disfunkciju, koja oštećuje krvne žile. Nadalje, povećano nakupljanje štetnih nusproizvoda šećera, povećani otpad stanica, oštećenja uzrokovana oksidativnim stresom i neuropatija također nastaju zbog kroničnog dijabetesa. Uzevši zajedno, ova stanja mogu negativno utjecati na redoviti erektilni odgovor povezan s postizanjem ili održavanjem erekcije.

Dijabetes uzrokuje oštećenje perifernih i autonomnih živaca, što također pridonosi manifestaciji erekcijske disfunkcije. Kod periferne neuropatije, signali između penisa i mozga su disregulirani, što uzrokuje poteškoće u tijelu da se stimulira. Ovo stanje također ograničava protok krvi u penisu, što uzrokuje probleme u održavanju erekcije.

Izvor:
BMC Public Health

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.