Gestacijska subklinička hipotireoza povećava rizik od kasnije hipotireoze


Gestacijska subklinička hipotireoza povećava rizik od kasnije hipotireoze

Nova studija pokazala je da je subklinička hipotireoza dijagnosticirana prije 21. tjedna trudnoće povezana s više od četiri puta većim stopama očite hipotireoze ili nadomjesne terapije hormona štitnjače unutar 5 godina od poroda.

Subklinička hipotireoza ili promjena u razinama hormona koji stimulira štitnjaču (TSH) koja nije dovoljno ozbiljna da izazove simptome, osobito je česta tijekom trudnoće i pogađa čak 1 od 4 trudnice. Dok subklinička hipotireoza nije sama po sebi opasna, očita hipotireoza dolazi s ozbiljnim simptomima uključujući umor, depresiju i srčane probleme.

Progresija do očite hipotireoze bila je češća kod osoba s razinama hormona koji stimuliraju štitnjaču (TSH) koje su bile dvostruko više od normalnih razina.

Osobe s višim razinama antitijela protiv enzima štitnjače, što može ukazivati ​​na to da tijelo pojačava autoimuni odgovor na štitnjaču, također su bile izložene većem riziku od hipotireoze unutar 5 godina nakon poroda u usporedbi s onima s nižim razinama antitijela.

Izvor:
Thyroid

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.