Infekcija crijevnih bakterija povezana s napredovanjem Alzheimerove bolesti


Infekcija crijevnih bakterija povezana s napredovanjem Alzheimerove bolesti

Revolucionarno istraživanje koje su proveli znanstvenici s Florida State University's Gut Biome Lab otkrilo je potencijalnu vezu između infekcije uzrokovane crijevnim bakterijama i napredovanja Alzheimerove bolesti.

Istraživanje je pokazalo da bakterija Klebsiella pneumoniae; uobičajena bakterija poznata po tome što uzrokuje infekcije stečene u bolnici; može migrirati iz crijeva u krvotok i na kraju u mozak. Ova bakterijska invazija može dovesti do povećane upale u mozgu i oslabiti kognitivne funkcije, oponašajući simptome koji se vide kod pacijenata s Alzheimerovom bolešću.

Hospitalizacije i boravci na intenzivnoj njezi, u kombinaciji s izloženošću antibioticima, mogu dovesti do daljnjeg smanjenja raznolikosti mikrobioma što starije odrasle osobe izlaže visokom riziku ne samo od probavnih problema, već i od izvancrijevnih patologija kao što su neurodegenerativni poremećaji zbog disregulacije osi crijeva-mozak.

Istraživanje sugerira da kada antibiotici poremete rad crijeva, to može dovesti do problema ne samo u crijevima nego i u mozgu. Naime, pokazalo se da izloženost antibioticima smanjuje raznolikost crijevnih bakterija i uzrokuje neravnotežu mikrobioma, što potiče proliferaciju K. pneumoniae stvaranjem povoljne niše. Kada se to dogodi, K. pneumoniae može preći iz crijeva u krvotok prolazeći kroz sluznicu crijeva i na kraju doći do mozga, izazivajući neuroupalu i neurokognitivno oštećenje.

Izvor:
The Journal of Infectious Diseases

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.