Inovativna nanotehnologija nudi novu nadu za liječenje fibroze


Inovativna nanotehnologija nudi novu nadu za liječenje fibroze

Američki znanstvenici s University of Texas u El Pasu razvijaju novi terapeutski pristup koji koristi nanočestice za liječenje fibroze kože i pluća, stanja koja mogu rezultirati teškim oštećenjem tjelesnih tkiva.

Prema mišljenju američki znanstvenika, bliži smo nego ikad razvoju sigurnog, učinkovitog i pouzdanog pristupa liječenju fibroze.

Fibroza je stanje u kojem tkiva u organu; kao što su koža, pluća, jetra ili bubrezi; postaju deblji i tvrđi, što može imati višestruke štetne učinke, primjerice pluća ne mogu zadržati dovoljno kisika ili krvne žile postaju uže, što dovodi do visokog krvnog tlaka.

Fibroza se može pojaviti kao nuspojava kemoterapije ili rezultat virusne infekcije ili autoimune bolesti, stanja u kojem tjelesni imunološki sustav napada vlastite stanice. Na primjer, kod autoimunog stanja tijelo ubija stanice zvane fibroblasti koje pomažu u stvaranju vezivnog tkiva. Tijelo tada proizvodi više kolagena nego što mu je potrebno, što dovodi do fibroze.

Američki znanstvenici su se usredotočili na dizajniranje nanočestica koje bi mogle ciljati stanice koje su odgovorne za razvoj i progresiju fibroze bez ometanja "dobrih" stanica potrebnih za zdravo funkcioniranje tijela. Umjesto da ubija "loše" stanice, tim je bio uspješan u modificiranju istih tako da više ne proizvode višak kolagena, zapravo rehabilitirajući stanice.

Izvor:
Journal of Controlled Release

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.