Jedinstveni soj probiotičkih bakterija pokazuje potencijal u borbi protiv upalnih bolesti


Jedinstveni soj probiotičkih bakterija pokazuje potencijal u borbi protiv upalnih bolesti

Nova studija pokazala je da jedinstveni soj probiotičkih bakterija, Bifidobacterium bifidum BB1, poboljšava funkciju crijevne barijere i štiti od prodiranja bakterija i raznih štetnih agenasa u crijeva. 

Smatra se, da ovi rezultati mogu pomoći unaprijediti razvoj nove, ciljane, prirodne probiotičke terapije za pacijente s upalnom bolesti crijeva (IBD) i drugim upalnim bolestima, kao što je bolest masne jetre ili alkoholna bolest jetre, koja je povezana s propusnom ili poremećenom crijevnom barijerom.

Bolesnici s aktivnom upalnom bolesti crijeva (IBD) imaju povišene proupalne citokine, uključujući faktor tumorske nekroze (TNF)-α i IL1β.  TNF-α ima središnju ulogu u poticanju intestinalne upale u bolesnika s IBD-om.

Ova studija je pokazala da je BB1 ​​spriječio povećanje TNF-α u propusnosti crijevnih uskih spojeva putem inhibicije puta prijenosa signala toll-like receptora (TLR)-2 aktivacije NF-kB p50/p65 i MLCK gena.

Upalnu bolest crijeva, koja uključuje Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis, karakterizira upala koja zahvaća gastrointestinalni trakt. Bolesnici s IBD-om imaju neispravnu intestinalnu barijeru, koju karakterizira povećana crijevna propusnost i povećana luminalna penetracija antigena. 

Izvor:
American Journal of Pathology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.