Kako hormoni štitnjače utječu na rad mozga


Kako hormoni štitnjače utječu na rad mozga

Hormon štitnjače igra ključnu ulogu u regulaciji niza fizioloških funkcija, uključujući metabolizam, temperaturu, otkucaje srca i rast. Ipak, unatoč dugoj povijesti istraživanja o tome kako hormoni štitnjače utječu na različite organe, njegovi učinci na nedvojbeno najvažniji organ; mozak; ostali su obavijeni velom tajne.

No, u novom istraživanju provedenom na miševima, znanstvenici s Harvard Medical School otkrili su da hormon štitnjače mijenja ožičenje moždanih krugova na način koji tjera životinje da se uključe u istraživačko ponašanje.

Istovremenim mijenjanjem moždanog ožičenja i mijenjanjem brzine metabolizma, hormon štitnjače koordinira mozak i tijelo kako bi proizveli istraživačko ponašanje kada je to najpotrebnije; na primjer, tijekom godišnjih doba kada životinje trebaju pronaći partnera ili gomilati resurse.

Dobro je poznato da hormon štitnjače modulira metabolizam, no sada se pokazalo da modulira i istraživačko ponašanje izravnim djelovanjem na mozak.

Rezultati također pomažu razjasniti kako niske razine hormona mogu dovesti do depresivnih stanja obilježenih slabom željom za istraživanjem, dok prevelike količine mogu potaknuti manična stanja karakterizirana ekstremnom željom za istraživanjem. Stoga se ova studija smatra važnim korakom prema razumijevanju kako nenormalne razine hormona štitnjače mogu pridonijeti određenim psihijatrijskim stanjima.

Izvor:
Cell

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.