Kako zdravlje crijeva utječe na rizik od kardiovaskularnih bolesti


Kako zdravlje crijeva utječe na rizik od kardiovaskularnih bolesti

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti u svijetu. Prethodna dijagnoza dijabetesa, hipertenzije ili dislipidemije, određeni lijekovi i čimbenici načina života poput pušenja, pijenja alkohola, loše kvalitete prehrane i nedostatka tjelovježbe mogu povećati rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Čak i dok primaju odgovarajući farmakološki tretman za hipertenziju, ljudi su svejedno izloženi većem riziku od kardiovaskularnih bolesti. Sve je više dokaza da crijevna mikrobiota može imati velike pozitivne i negativne učinke na krvni tlak i bolesti povezane s njim kako se provodi više studija o ovoj temi.

Trimetilamin n-oksid (TMAO) i kratkolančane masne kiseline (SCFA) dva su glavna nusproizvoda crijevne mikrobiote. TMAO je uključen u nastanak bolesti koronarnih arterija, uključujući aterosklerozu i hipertenziju, dok SCFA igraju važnu ulogu u kontroli krvnog tlaka.

Brojna istraživanja potvrdila su utvrđenu vezu između unosa soli hranom i hipertenzije. Smanjenje natrija u prehrani povezano je s nižim stopama pobolijevanja i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, kao i s nižim stopama hipertenzije. I u istraživanjima na ljudima i na životinjama, prehrana s visokim udjelom soli povećava lokalnu i sustavnu upalu tkiva i ugrožava strukturu crijeva.

Visoki unos soli može rezultirati porastom TMAO i padom razine SCFA u crijevima. Ove promjene u crijevnoj mikrobioti imaju izravnu vezu s hipertenzijom. Svaka promjena u bakterijskom sastavu može ugroziti zdravlje crijeva i ometati farmakološke učinke antihipertenzivnih lijekova. Može se zaključiti da je konzumacija soli povezana i s hipertenzijom i s pregradnjom srca uzrokovanom crijevnom disbiozom.

Dijetetske intervencije, uključujući pojačanu konzumaciju vlakana (prebiotika) i unos hrane bogate probioticima, mogu utjecati na crijevnu mikrobiotu kako bi se smanjila upala i snizio krvni tlak. Kliničari bi trebali uključiti prehrambene savjete usmjerene na mikrobiotu u strategije kontrole hipertenzije. Određeni prebiotici (npr. inulin, rezistentni škrob) imaju potencijal u smanjenju razine TMAO i jačanju protuupalnih odgovora. Osobe s hipertenzijom mogu ih koristiti kao dopunsko liječenje.

Smatra se, da su uravnotežena prehrana, dovoljna tjelesna aktivnost i upravljanje stresom ključni su za održavanje zdravog crijevnog mikrobioma. Prema tome, intervencije koje olakšavaju ove stilove života mogu biti učinkovite u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Izvor:
Clinical Nutrition ESPEN

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.