Kemijski spoj iz povrća može pomoći u liječenju masne jetre
Izgleda da kemijski spoj indol, kojeg proizvode crijevne bakterije, a može se naći u obilju i u povrću iz roda krstašica (brokula, prokulica, cvjetača, korabica, kelj i kupus) može pomoći u liječenju masne jetre, ukazuje nova studija.
Nealkoholna masna bolest jetre izrazito je česta metabolička bolest jetre, koju karakterizira nakupljanje masti u jetri, što rezultira razvitkom masne jetre ili steatoze, dok kombinacija masne jetre i upale (tzv. steatohepatitis) može progredirati u jetrenu cirozu ili čak karcinom.
Često je posljedica prekomjernog konzumiranja namirnica sa visokim sadržajem zasićenih masti. Ostali čimbenici rizika uključuju pretilost, koja povećava rizik za 7 do 10 puta te povišenu razinu glukoze. Nealkoholna masna bolest jetre česta je u žena srednje životne dobi.
Ovo istraživanje je pokazalo da indol djeluje protiv masne degeneracije jetre, te da ima protupalna i antikancerogena svojstva. Inače, indol nastaje pri razgradnji aminokiseline triptofan.
Izvor:
Hepatology