Konzumacija jaja povezana sa sporijim kognitivnim padom kod žena
U nedavnoj studiji znanstvenici su istraživali učinke konzumacije jaja na kognitivne funkcije kod starijih osoba. Pokazalo se da konzumacija jaja može pomoći u održavanju kognitivne funkcije, posebice semantičke memorije, među ženama bez ikakvih štetnih učinaka uočenih kod oba spola.
Budući da je starenje neizbježno, ključno je pronaći promjene u načinu života koje bi mogle smanjiti rizik od kognitivnog pada. Istraživanja pokazuju da visoke razine kolesterola u srednjim godinama mogu udvostručiti mogućnost kasnijeg razvoja kognitivnih problema, ali je nejasna veza između kognitivnog pada i kolesterola u prehrani.
Jaja, koja su bogata kolesterolom, ali, za razliku od mesa, imaju malo masti, također sadrže hranjive tvari poput karotenoida i kolina koji podržavaju zdravlje mozga. Međutim, studije o utjecaju konzumacije jaja na kognitivnu funkciju dale su mješovite rezultate, pri čemu su neke pokazale dobrobiti, neke su pokazale učinke za muškarce, ali ne i za žene, druge nisu pokazale nikakav učinak, a neke nisu pokazale nikakvu vezu tijekom vremena.
Ova nova studija pokazala je da konzumacija jaja ima različit učinak na kognitivnu funkciju između muškaraca i žena. U prosjeku, žene koje su jele više jaja doživjele su manji pad verbalne tečnosti tijekom četiri godine. Ova je povezanost ostala značajna čak i nakon uzimanja u obzir čimbenika kao što su dob, obrazovanje, prehrana, način života i zdravstveno stanje.
Međutim, konzumacija jaja nije značajno utjecala na druge kognitivne mjere kao što su MMSE ili Trails B test, niti je bilo značajnog utjecaja na kognitivne funkcije kod muškaraca.
Prema mišljenju znanstvenika, studija naglašava potencijalne prednosti konzumacije jaja za održavanje kognitivnih funkcija kod starijih žena.
Izvor:
Nutrients