Konzumacija manga potiče raznolikost crijevnog mikrobioma
Prehrana ima značajan utjecaj na mikrobnu raznolikost i sastav crijeva. Dokazano je da unos ribe i sirovog voća povećava mikrobnu raznolikost, dok zašećerena pića i pržena hrana mogu smanjiti raznolikost. Pojedinačne namirnice, poput voća, mogu promijeniti brojnost specifičnih mikrobnih vrsta.
Sada su rezultati nove studije pokazali da je dnevna konzumacija 100 grama svježeg manga povećala raznolikost crijevnog mikrobioma nakon četiri tjedna. Naime, konzumacija manga povećala je brojnost Prevotelle maculosa, Corynebacterium pyruviciproducens i Mogibacterium timidum, dok je smanjila brojnost Prevotelle copri.
Smatra se, da konzumacija manga može imati pozitivne učinke na zdravlje crijeva, što može dovesti do mogućih zdravstvenih dobrobiti za kronične bolesti.
Inače, crijevni mikrobiom ima nekoliko funkcija u tijelu, uključujući regulaciju imunološkog sustava i utjecaj na kronične bolesti. Na primjer, mikrobiom crijeva regulira homeostazu stanica u urođenom i adaptivnom imunološkom sustavu. Uz to, bolesti poput sindroma iritabilnog crijeva, upalne bolesti crijeva, pretilosti, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i raka uvelike su pod utjecajem mikrobioma crijeva.
Izvor:
Food Science & Nutrition