Konzumiranje borovnica može pomoći u snižavanju krvnog tlaka
Britanski znanstvenici s King’s College London otkrili su da konzumiranje borovnica može pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Svakodnevna konzumacija borovnica, tijekom nekoliko mjeseci, povezana je s poboljšanom funkcijom krvnih žila i snižavanjem sistoličkog krvnog tlaka.
Rezultati istraživanja ukazuju da su blagotvorni kardiovaskularni učinci posredovani antioksidansima koji se nazivaju antocijanini - fitokemikalijama koje borovnicama daju boju.
Procjenjuje se da jedna od tri odrasle osobe ima hipertenziju. Smatra da se zdravom prehranom, održavanjem zdrave tjelesne težine, nepušenjem i tjelesnim aktivnošću ova bolest može staviti pod kontrolu.
Valja istaknuti da su neke ranije studije pokazale da konzumiranje brokule, mahunarki, špinata i ribe poboljšava kardiovaskularno zdravlje.
Inače, u ovom istraživanju, znanstvenici su vidjeli korisne učinke na funkciju krvnih žila samo dva sata nakon što su sudionici konzumirali napitke od borovnice. Nadalje, tijekom jednog mjeseca, krvni tlak u osoba koje su konzumirale borovnice pao je za 5 mmHg - što je smanjenje koje se može usporediti s učincima antihipertenzivnih lijekova.
Jednako tako, pokazalo se da konzumacija napitaka s pročišćenim antocijaninima poboljšava endotelnu funkciju krvnih žila.
Izvor:
The Journals of Gerontology