Konzumiranje grožđa može smanjiti rizik od masne bolesti jetre
Nedavno objavljena studija pokazala je da konzumacija grožđa može produžiti očekivani životni vijek za pet godina i smanjiti rizik od nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD) kod miševa hranjenih hranom bogatom mastima.
Inače, prehrana igra bitnu ulogu u održavanju zdravlja, izbjegavanju pojave bolesti i poboljšanju dugovječnosti. Osnovni koncept zdrave prehrane uključuje veću konzumaciju povrća, voća i cjelovitih žitarica te manju konzumaciju trans-masti, zasićenih masti i rafiniranih ugljikohidrata.
Povrće i voće su vitalni za održavanje homeostaze organizma i ublažavanje patoloških stanja. Posljednjih godina skupili su se dokazi da povrće i voće mogu modulirati ekspresiju gena i regulirati metaboličke putove.
Grožđe se smatra čudesnim voćem. Poznato je da bioaktivne komponente grožđa moduliraju patofiziologiju raznih bolesti, uključujući dijabetes, pretilost, rak i upalne bolesti. Osim toga, poznato je da komponente grožđa kontroliraju proces starenja i poboljšavaju dugovječnost.
Izvor:
Foods