Konzumiranje lukovičastog povrća može smanjiti rizik od raka želuca

Analiza 21 studije pokazala je da su osobe koje jedu velike količine lukovičastog povrća izložene 46 posto manjem riziku od razvoja raka želuca. U lukovičasto povrće spadaju crveni luk, češnjak (bijeli luk), luk kozjak, vlasac i poriluk.
Jednako tako pokazalo se da je svako dodatno dnevno konzumiranje 20 grama lukovičastog povrća povezano s 9 posto manjim rizikom od raka želuca.
Lukovičasto povrće diljem svijeta se koristi u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini, a poznato je da ima antimikrobni, antitrombotski, antitumorski, hipolipidemički, antiartritični te hipoglikemički učinak.
Inače navedena istraživanja bila su usmjerana na antitumorsko djelovanje lukovičastog povrća posebice njihovih organoslulfatnih sastojaka, alilsulfida i flavonoida (posebice kvercetina, kojim obiluje crveni luk).
Rak želuca je drugi po učestalosti u svijetu, no incidencija mu jako varira od zemlje do zemlje.
Izvor:
Gastroenterology