Konzumiranje povrća i voća značajno smanjuje rizik od sarkopenije
Sarkopenija, postupni gubitak mišićne mase i snage s godinama, pogađa 8-36% odraslih osoba mlađih od 60 godina i 10-27% osoba starijih od 60 godina, s teškim slučajevima kod 2-9% osoba u dobi od oko 68,5 godina. Ona dovodi do invaliditeta, dijabetesa, hipertenzije i povećane smrtnosti. Prevencija je ključna zbog njezine povezanosti s kroničnim bolestima.
Čimbenici koji doprinose sarkopeniji uključuju kronične bolesti, neaktivnost, pothranjenost i nedostatke u prehrani.
Nedavne studije pokazuju da povrće i voće, bogato vitaminom C i fitokemikalijama, može koristiti zdravlju mišića, naglašavajući potrebu za daljnjim istraživanjem kako bi se razjasnio njihov utjecaj na sarkopeniju.
Rezultati nove meta-analize sugeriraju da unos povrća i voća značajno smanjuje rizik od sarkopenije, osobito kod muškaraca i onih starijih od 60 godina. Antioksidativni nutrijenti i alkalna svojstva ove hrane mogu pomoći u očuvanju mišićne mase. Razlike u profilima hormona i znanju o prehrani mogle bi objasniti učinke specifične za spol.
Unatoč varijacijama u dijagnostičkim kriterijima u studijama, ova analiza pruža snažne dokaze da konzumacija povrća i voća koristi zdravlju mišića i smanjuje rizik od sarkopenije.
Izvor:
Nutrients