Kratkotrajna kemoterapija povećava stopu preživljavanja pacijentica s rakom vrata maternice


Kratkotrajna kemoterapija povećava stopu preživljavanja pacijentica s rakom vrata maternice

Pacijenti s rakom vrata maternice imali su znatno veću vjerojatnost da će preživjeti i biti bez raka nakon pet godina nakon kratke kemoterapije prije kemoradioterapije, pokazalo je kliničko ispitivanje

Inače, kemoradioterapija, kombinacija kemoterapije i radioterapije, standardno je liječenje raka vrata maternice od 1999. godine, ali unatoč poboljšanju tehnika terapije zračenjem, rak se vraća u do 30% slučajeva.

No, ova nova studija pokazala je da je liječenje kratkom indukcijskom kemoterapijom praćeno kemoradioterapijom dovelo do 40% smanjenja rizika od smrti i 35% smanjenja rizika od povratka raka tijekom razdoblja praćenja od najmanje pet godina.

Prema mišljenju stručnjaka, rezultati pokazuju da ovaj pristup ima jasnu korist za pacijente i da ga treba uključiti u nacionalne i međunarodne kliničke smjernice.

Za razliku od većine karcinoma, rak vrata maternice je bolest koja pogađa žene koje su relativno mlade. Najveća učestalost raka vrata maternice je kod žena u ranim tridesetima. Petogodišnja stopa preživljenja kod raka vrata maternice iznosi oko 70%.

Izvor:
The Lancet

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.