Kronični stres remeti crijevnu mikrobiotu, potičući rast kolorektalnog karcinoma


Kronični stres remeti crijevnu mikrobiotu, potičući rast kolorektalnog karcinoma

Novo istraživanje otkrilo je kako kronični stres remeti ravnotežu crijevne mikrobiote i ubrzava napredovanje kolorektalnog raka (CRC), otvarajući nove puteve za prevenciju i liječenje kolorektalnog karcinoma.

Rezultati su pokazali da kronični stres ne samo da je povećao rast tumora, već i smanjio korisne crijevne bakterije, posebice rod Lactobacillus, koji je ključan za zdrav imunološki odgovor protiv raka.

Potencijal terapije bazirane na Lactobacillusu u liječenju pacijenata, posebno onih koji su pogođeni kroničnim stresom, je obećavajući. Kombiniranje tradicionalnih lijekova protiv tumora s dodatkom L. plantarum mogla bi biti održiva terapijska strategija za pacijente s rakom debelog crijeva povezanim sa stresom.

Rak debelog crijeva značajan je zdravstveni problem diljem Europe i drugi je najrašireniji rak i drugi vodeći uzrok smrti povezane s rakom. Predviđa se da će njegova učestalost značajno porasti u sljedećem desetljeću, zbog starenja stanovništva, nezdrave prehrane, tjelesne neaktivnosti i pretilosti.

Izvor:
UEG Week 2024

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.