Mlijeko jača crijevne bakterije dok sir mijenja ravnotežu crijevnog mikrobioma


Mlijeko jača crijevne bakterije dok sir mijenja ravnotežu crijevnog mikrobioma

Nova studija pokazala je da veća konzumacija ukupnih mliječnih proizvoda i mlijeka bila je povezana s povećanom mikrobnom alfa-raznovrsnošću, što ukazuje na veće bogatstvo i ujednačenost crijevnih bakterija. Nasuprot tome, veća konzumacija sira bila je povezana s manjom mikrobnom raznolikošću. Analiza beta-raznolikosti otkrila je značajne razlike u sastavu crijevnih bakterija na temelju razine unosa mliječnih proizvoda.

Osobe koje su konzumirale više mliječnih proizvoda i mlijeka pokazale su veću relativnu zastupljenost Faecalibacterium, bakterije poznate po svojim protuupalnim svojstvima. Povećani unos mlijeka također je bio povezan s višim razinama Akkermansia, bakterije koja razgrađuje mucin i povezana je s poboljšanom funkcijom crijevne barijere i metaboličkim zdravljem. Međutim, povezanost između Akkermansiae i unosa mlijeka oslabljena je nakon prilagodbe za unos laktoze, što sugerira da laktoza ili druge komponente mlijeka mogu djelovati kao prebiotici.

Nasuprot tome, veća potrošnja sira korelirala je s nižom relativnom zastupljenošću Bacteroides i Subdoligranulum. Dok su Bacteroides povezani s kolorektalnim rakom, niže razine Subdoligranuluma povezane su s metaboličkim poremećajima. Osim toga, studija je otkrila da je veći ukupni unos mliječnih proizvoda negativno povezan s Bacteroidesom, što ukazuje na složen odnos između komponenti mlijeka i mikrobnog sastava. Različiti utjecaji mlijeka i sira na sastav crijevne mikrobiote mogu biti posljedica razlika u sadržaju hranjivih tvari i procesu fermentacije. Mlijeko, koje sadrži više laktoze, može potaknuti rast korisnih bakterija, dok sir, koji je podvrgnut fermentaciji, može imati različite učinke na crijevne mikrobne zajednice.

Studija nije pronašla značajnu povezanost između unosa jogurta i mikrobnog sastava, vjerojatno zbog niske konzumacije jogurta među sudionicima studije, Rezultati sugeriraju da različiti mliječni proizvodi imaju različite utjecaje na crijevnu mikrobiotu, što može imati implikacije na prehrambene preporuke i intervencije za zdravlje crijeva.

Izvor:
Nutrients

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.