Mogu li jogurt i kefir pomoći u sprječavanju osteoporoze?


Mogu li jogurt i kefir pomoći u sprječavanju osteoporoze?

Nedavno objavljeni pregled studija naglašava važnost fermentiranih mliječnih proizvoda u promicanju zdravlja kostiju. Naime, osim što sadrže esencijalne hranjive tvari, oni sadrže probiotike koji mogu pomoći u smanjenju upale, te mogu poduprijeti pregradnju kostiju i zaštititi od osteoporoze i drugih poremećaja povezanih s kostima.

Uključivanje fermentiranih mliječnih proizvoda u prehranu učinkovita je strategija za održavanje jakih kostiju tijekom cijelog života. Ovi proizvodi osiguravaju bitne hranjive tvari kao što su proteini, kalcij i probiotici, koji podržavaju metabolizam kostiju i smanjuju gubitak koštane mase. Njihove bioraspoložive hranjive tvari čine ih posebno korisnima u prevenciji bolesti kostiju poput osteoporoze, rahitisa i osteomalacije.

Probiotici u fermentiranim mliječnim proizvodima povezani su s poboljšanom apsorpcijom kalcija, smanjenim markerima gubitka koštane mase i poboljšanim zdravljem crijeva, što sve pridonosi jačim kostima s poboljšanom gustoćom. Međutim, studije na ljudima pokazuju različite rezultate i potrebna su daljnja istraživanja kako bi se razjasnila njihova uloga u zdravlju kostiju. Redovita konzumacija fermentiranih mliječnih proizvoda može smanjiti rizik od prijeloma i propadanja kostiju uzrokovanog starenjem.

Kao dio uravnotežene prehrane, fermentirani mliječni proizvodi mogu ponuditi prirodan i učinkovit način za održavanje cjeloživotnog zdravlja kostiju, što ga čini vrijednim dodatkom svakodnevnoj prehrani, posebno za starije populacije.

Inače, jogurt, acidofil, kefir, LGG-proizvodi su mliječni proizvodi dobiveni fermentacijom ili vrenjem mlijeka uz pomoć specifičnih bakterija.

Izvor:
Food Science of Animal Resources

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.