Može li jogurt smanjiti rizik od smrtonosnog raka debelog crijeva?


Može li jogurt smanjiti rizik od smrtonosnog raka debelog crijeva?

Možda ćete imati manju vjerojatnost da ćete razviti posebno smrtonosan oblik raka debelog crijeva ako dugo konzumirate jogurt, otkriva novo istraživanje. Naime, osobe koje su godinama konzumirale dvije ili više porcija jogurta tjedno imale su 20% manje izglede za agresivni tip tumora koji se obično nalazi na desnoj strani debelog crijeva (proksimalni dio debelog crijeva).

Valja spomenuti, da se radilo Bifidobacterium-pozitivnim tumorima, a ova studija pruža jedinstvene dokaze o potencijalnoj dobrobiti konzumacije jogurta protiv određenih vrsta raka. Dokazi upućuju na tumor-supresivni učinak unosa jogurta, koji obično sadrži Bifidobacterium.

Također, treba dodati, da se ovaj rad pridodaje rastućim dokazima koji ilustriraju vezu između prehrane, crijevnog mikrobioma i rizika od raka debelog crijeva.

Inače, smatra se da jogurt, fermentirana mliječna hrana koja prvenstveno sadrži žive bakterije mliječne kiseline, ima blagotvorne učinke na zdravlje. Spominje se učinkovitost jogurta u prevenciji proljeva povezanog s infekcijom Clostridium difficile te kod upalnih bolesti crijeva. Podaci iz nekih studija pokazuju da unos jogurta smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, smrtnost od kardiovaskularnih bolesti i smrtnost od svih uzroka.

Među važnim sojevima probiotičkih bakterija u jogurtu, za Bifidobacterium se sugerira da ima učinak supresije tumora.

Izvor:
Gut Microbes

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.