Može li kefir pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti?


Može li kefir pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti?

Iako je upravljanje simptomima primarni pristup trenutnom liječenju Alzheimerove bolesti, lijekovi koji se često koriste ne zaustavljaju napredovanje bolesti unatoč poboljšanju kognitivnih ishoda. Sve se više smatra da pristupi prehrani smanjuju rizik od razvoja bolesti, pri čemu je fokus na kefiru zbog bogatstva bioaktivnih spojeva.

Smatra se da kefir, fermentirana hrana koja vrvi živim mikroorganizmima, utječe na crijevnu mikrobiotu, potencijalno smanjujući upalu i nakupljanje toksičnih proteina u mozgu. Osim toga, kefir sadrži bioaktivne spojeve, poput vitamina B, kolina i folne kiseline, koji su neophodni za zdravlje neurona i kognitivne funkcije. Stoga bi se kefir mogao pojaviti kao obećavajući komplementarni tretman za Alzheimerovu bolest.

Integracija načina života i prehrambenih intervencija s farmakološkim tretmanima je neophodna, osobito jer je Alzheimerova bolest složeno stanje na koje utječe nekoliko čimbenika. Dok kefir obećava na životinjskim modelima i jednoj studiji koja uključuje ljude, njegovi učinci mogu ovisiti o sastavu mikrobnog soja i dozi. Klinička ispitivanja i longitudinalne studije potrebne su za procjenu dugoročnih učinaka ovog i drugih probiotika, generirajući dokaze o njegovim interakcijama s drugim mjerama za sprječavanje kognitivnih padova.

Sveobuhvatno razumijevanje njegove učinkovitosti i sigurnosti, uključujući optimalne doze i standardizirane formulacije, također je potrebno za procjenu njegove korisnosti u terapijskim i kliničkim kontekstima. Štoviše, znanstvenici naglašavaju da je terapeutski potencijal kefira pod utjecajem varijacija u sadržaju mikroba i uvjetima fermentacije, što zahtijeva daljnje napore na standardizaciji prije kliničke primjene. 

Izvor: 
Brain Behavior and Immunity Integrative

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.