Može li sir Camembert biti ključ boljeg pamćenja?


Može li sir Camembert biti ključ boljeg pamćenja?

Miristamid, amid masne kiseline koji se nalazi u siru Camembert, poboljšava kognitivnu funkciju i razine moždanog neurotrofnog faktora (BDNF), nudeći potencijalne uvide u borbu protiv kognitivnog propadanja, ukazuje nove studija.

Fermentirani prehrambeni proizvodi nastaju zbog interakcije između hrane i mikrobnih enzima, što rezultira novim spojevima koji nisu prisutni u prirodnim prehrambenim artiklima. Tradicionalno korištena za konzerviranje, ova je hrana sada popularna zbog svojih zdravstvenih dobrobiti, a neki stručnjaci predlažu da bude dio prehrambenih smjernica.

Rano sprječavanje blagog kognitivnog oštećenja ključno je za izbjegavanje demencije. Znanstvenici vjeruju da je redovita konzumacija određenih hranjivih tvari koje se nalaze u svakodnevnoj hrani, poput mliječnih proizvoda, povezana sa smanjenim rizikom od Alzheimerove bolesti.

Sir Camembert, napravljen od mlijeka fermentiranog bijelom plijesni, može biti jedna od namirnica koja ublažava kognitivno propadanje kod starijih osoba.

Rezultati nove sugeriraju da sir Camembert i miristamid mogu smanjiti probleme s pamćenjem uzrokovane prehranom bogatom masnoćama i promicati zdravlje mozga. Također, ističu kognitivne prednosti miristamida, amida masne kiseline dobivenog fermentacijom sira Camembert.

Miristamid je poboljšao kognitivnu funkciju na način ovisan o dozi, dok neamidirana miristinska kiselina nije, što ukazuje da je amidacija ključna za kognitivne dobrobiti. Miristamid također povećava hipokampalne razine BDNF, za koje se zna da su važni za neurogenezu i pamćenje.

Poboljšanje kognitivnih funkcija sira Camembert moglo bi se pripisati mirisamidu, zajedno s drugim amidima masnih kiselina poput oleamida. Prethodna istraživanja podupiru hipotezu da mliječni peptidi i amidi masnih kiselina zajedno poboljšavaju kognitivnu funkciju.

U studijama na ljudima pokazalo se da sir Camembert povećava neurotrofične čimbenike i smanjuje amiloid-beta, protein koji se koristi za dijagnosticiranje demencije i Alzheimerove bolesti, što ukazuje na njegov potencijal za neuroprotekciju i protuupalno djelovanje.

Nalazi naglašavaju kognitivne prednosti fermentirane hrane, s ulogom miristamida u poboljšanju kognitivnog pada koja je povezana s njegovom sposobnošću da pojača ekspresiju BDNF-a. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se istražili dugoročni učinci i mehanizmi na kojima se temelje te koristi.

Izvor:
Neuroscience Research

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.