Nesanica povezana s većim rizikom od raka jajnika


Nesanica povezana s većim rizikom od raka jajnika

Rezultati nove studije pokazali su da žene koje pate od nesanice (insomnije) imaju 60 posto veći rizik od razvoja epitelnog raka jajnika. Također, uočeno je u njih, da je invazivni epitelni rak jajnika bio povezan s kraćim preživljenjem, s rizikom od prerane smrti gotovo 50% većim.

Epitelni rak jajnika je glavni uzrok smrti od raka kod žena, budući da je 2022. godine odnio gotovo 13.000 života samo u SAD-u. Rano otkrivanje epitelnog raka jajnika i dalje predstavlja izazov zbog nedostatka specifičnih simptoma koji nisu vidljivi sve do uznapredovalog stadija bolesti. Jednako tako, treba spomenuti da je epitelni rak jajnika također povezan s visokom stopom recidiva.

Poznato je da poremećaji spavanja, primjerice, povećavaju rizik od raka dojke i raka jajnika, kao i da negativno utječu na njihovu prognozu.

Spavanje je jedna od najvažnijih cikličkih i najvažnijih ljudskih fizioloških funkcija. Zamršeno je uključen u endokrine, metaboličke i imunoregulacijske putove, koji su svi također uključeni u razne vrste raka. Ovi zajednički putevi mogu biti odgovorni za povećani rizik od poremećaja spavanja kod pacijenata oboljelih od raka, pri čemu je nesanica najrašireniji poremećaj spavanja u ovoj populaciji. Zapravo, do 60% pacijentica s epitelnim rakom jajnika također pati od nesanice.

Ova studija podupire utjecaj nesanice na rizik od epitelnog raka jajnika i preživljavanje, sugerirajući da bi tretmani usmjereni na nesanicu mogli biti ključni za prevenciju i poboljšanje preživljavanja pacijenata.

Izvor:
eBioMedicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.