Niske razine vitamina B6 povezane s kroničnom upalom
Studija provedena na 2.229 odraslih ispitanika pokazala je da bi niske razine vitamina B6 (piridoksina) mogle biti ključan čimbenik u razvoju kronične upale.
Naime ispitanici koji su imali niske razine vitamina B6 u krvi imale su izraženiju kroničnu upalu.
Poznato je da je privremena upala, koja se može manifestirati kao crvenilo i otok nakon ozljede, znak da se imuni sustav aktivno bori protiv infekcije. Dok je kronična upala čimbenik rizika za cijeli niz zdravstvenih problema poput srčane bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.
Iako su neke prethodne studije povezivale niske razine vitamina B6 s različitim pokazateljima upale poput povišenog C-reaktivnog proteina (CRP), ovo je prva studija koja je analizirala povezanost između vitamina B6 i 13 pokazatelja upale.
Vitamin B6 može se naći u žitaricama, mahunarkama, mrkvi, špinatu, krumpiru, mlijeku, siru, jajima, ribi, jetri, mesu i brašnu.
Izvor:
Journal of Nutrition