Novi test krvi postiže 98% točnost u dijagnosticiranju amiotrofične lateralne skleroze


Novi test krvi postiže 98% točnost u dijagnosticiranju amiotrofične lateralne skleroze

Razvijen je vrlo precizan dijagnostički test krvi za amiotrofičnu lateralnu sklerozu (ALS), progresivnu neurodegenerativnu bolest koja zahvaća neurone u mozgu i leđnoj moždini.

Amiotrofična lateralna skleroza (ALS), dovodi do postupne paralize, što u konačnici rezultira nemogućnošću hodanja, govora ili, u kasnijim fazama, kretanja. Trenutno se dijagnoza temelji na temeljitom kliničkom pregledu, ali može potrajati i do 12 mjeseci da se postavi konačna dijagnoza, do kada se mnogim pacijentima značajno pogoršalo. Stope pogrešnih dijagnoza uvelike variraju, javljaju se u čak 68 posto slučajeva, što dodatno otežava pravodobno i točno liječenje.

Dijagnostički test zahtijeva samo jednostavno vađenje krvi i temelji se na malim sekvencama nukleinskih kiselina, poznatih kao mikroRNK, ekstrahiranih iz sićušnih vezikula koje otpuštaju mozak i živčani sustav.

Analiza mikroRNK sekvenci iz stotina uzoraka pacijenata omogućila je znanstvenicima da razviju jedinstveni "ALS otisak prsta" koji se sastoji od osam različitih mikroRNA sekvenci. Ove sekvence mogu osjetljivo i specifično razlikovati uzorke krvi pacijenata s ALS-om od zdravih osoba i od pacijenata sa stanjima koja oponašaju ALS u ranim fazama, s ukupnom točnošću od 98%.

Znanstvenici se nadaju da će test postati standardni alat koji će pomoći neurolozima da brže postavljaju dijagnoze.

Izvor:
Brain Communications

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.