Postaje li medicinski turizam Hrvatske neizbježan turistički proizvod?


Postaje li medicinski turizam Hrvatske neizbježan turistički proizvod?

Danas je održana najavna konferencija povodom predstavljanja 2. Konferencije medicinskog turizma pod nazivom "Medicinski turizam – put u podizanje konkurentnosti hrvatskog turističkog proizvoda". Temu medicinskog turizma pobliže su predstavili ugledni stručnjaci - doc. dr. sc. Miljenko Bura, predsjednik Organizacijskog odbora, mr. sc. Damir Novotny, nezavisni ekonomski analitičar i prof. dr. sc. Mato Bartoluci, predsjednik Stručnog odbora.

Inače druga po redu Konferencija medicinskog turizma održati će se od 25. do 27. travnja 2010. god. u Opatiji, u organizaciji Udruge za razvoj medicinskog turizma, a glavni fokus konferencije je predstavljanje potencijala razvoja medicinskog turizma u Hrvatskoj te postavljanje smjernica za priključivanje Hrvatske globalnom trendu razvoja medicinskog turizma.

Koliko je medicinski turizam važan istaknuo je doc. dr. sc. Miljenko Bura, predsjednik Organizacijskog odbora: "Svjesni činjenice kako medicinski turizam postaje jedan od ključnih turističkih proizvoda, konferencija je prepoznata kao idealna prilika za stvaranje tradicije okupljanja vrhunskih stručnjaka iz ovoga područja. Medicinski turizam omogućuje razvoj ne samo turizma koji je toliko važan za našu zemlju, već i gospodarske slike općenito, dok imidž Hrvatske kao moguće destinacije medicinskog turizma postaje važan segment među drugim zemljama koje razvijaju medicinski turizam kao i samim inozemnim stručnjacima kao važnim sponama prenošenja znanja i iskustva našim domaćim stručnjacima. Uistinu nam je drago što imamo priliku pokazati kako ravnopravno možemo konkurirati ostali zemljama te ponuditi toliko potrebnu kvalitetu kako domaćim tako i stranim turistima."

Ove godine Konferencija medicinskog turizma stavit će naglasak na četiri velike tematske cjeline; Elementi za strategiju razvoja medicinskog turizma u Hrvatskoj – multidisciplinarni aspekti, Međunarodna iskustva – različiti aspekti implementacije medicinskog turizma u turističku ponudu Hrvatske, Zakonska regulativa neophodna za razvoj medicinskog turizma – Zakon o zdravstvu u turizmu, Medicinski turizam i produženje turističke sezone (dentalni turizam, medicinski wellness i produženi boravak turista "treće" životne dobi).

O važnosti Konferencije govori i činjenica da će ove godine prisustvovati i brojni inozemni stručnjaci, koji će govoriti o različitim aspektima implementacije medicinskog turizma u turističku ponudu Hrvatske. Tako će na Konferenciji govoriti svjetski priznati stručnjaci na području medicinskog turizma; Uwe Klein o "Ulozi neprofitnih usluga za pacijente u budućnosti medicinskog turizma" i Rudy Rupak o "Putu prema uspjehu u medicinskom turizmu" te o "Zdravstvenoj reformi u SAD-u i njezinim efektima na medicinski turizam". Mr. sc. Damir Novotny, nezavisni ekonomski analitičar o važnosti Konferencije je istaknuo: "Dok informacije o trenutnoj ekonomskoj situaciji u svijetu zauzimaju kako medijski tako i prostor javnosti općenito, mi želimo pokazati kako optimizam i kvaliteta medicinskog turizma mogu otvoriti neke potpuno nove ekonomske prilike za Hrvatsku kao zemlju potencijala za medicinski turizam uopće." Kako medicinski turizam može pomoći turističkoj sezoni rekao je sljedeće prof. dr. sc. Mato Bartoluci, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu – Katedra za turizam je izjavio: "Turizam se općenito smatra iznimno interesantnim područjem djelovanja za mnoge zemlje, no medicinski turizam svakako pruža nove oblike poduzetništva i dokazivanja za jednu zemlju koja ulaže sve moguće kapacitete u turističku sezonu te kako bi omogućila da turisti uživaju u svim pogodnostima Hrvatske. Naša zadaća je educirati zdravstvene institucije, poduzetnike, turističke agencije i sve one koji su važan dio hrvatske turističke ponude te prenijeti toliko potrebno znanje kojim će širiti mrežu medicinskog turizma i postavljati nove temelje i koncepte za razvoj medicinskog turizma."

Konferencija je namijenjena zdravstvenim ustanovama u privatnom i državnom vlasništvu, poduzetnicima u zdravstvu, putničkim agencijama, hotelijerima, marketinškim agencijama, ulagačima i dr. Glavni cilj Konferencije je započeti tradiciju održavanja konferencija medicinskog turizma na kojima će se okupljati vodeći stručnjaci u medicinskom turizmu iz zemlje i svijeta, a sve u cilju organizacije kontinuirane razmjene znanja i iskustava te unapređenja hrvatskog turističkog proizvoda.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.