Povrće iz roda krstašica može pomoći u snižavanju krvnog tlaka


Povrće iz roda krstašica može pomoći u snižavanju krvnog tlaka

Dnevna konzumacija četiri porcije povrća iz roda krstašica tijekom razdoblja od 2 tjedna rezultirala je sniženim krvnim tlakom kod sredovječnih i starijih osoba s blago povišenim krvnim tlakom u usporedbi s konzumacijom korjenastog povrća i tikvi.

Dobrobiti povrća iz roda krstašica po kardiovaskularno zdravlje uključuju poboljšanu funkciju endotela, smanjene glikemijske komplikacije i smanjeni razvoj i progresiju aterosklerotskog plaka. Krstašice također sadrže vitamin C, nitrate, magnezij, vitamin K, folate i flavonoide koji utječu na krvni tlak.

Kombinacija ovih rezultata s prethodnim meta-analizama ukazuje na to da snižavanje sistoličkog krvnog tlaka za 2,5 mm Hg koje je rezultat povećane konzumacije krstašica može smanjiti rizik od velikih kardiovaskularnih događaja za 5 posto. Buduća bi istraživanja trebala istražiti utjecaj ciljane konzumacije krstašica na zdravlje stanovništva.

Povrće iz roda krstašica uključuje brokulu, rukolu, kupus, cvjetaču, raštiku, kelj, prokulicu i korabicu.

Izvor:
BMC Med

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.