Prehrana s visokim udjelom kolesterola povećava rizik od srčanog udara
![Prehrana s visokim udjelom kolesterola povećava rizik od srčanog udara](/var/cybermed/storage/images/vijesti/prehrana_s_visokim_udjelom_kolesterola_povecava_rizik_od_srcanog_udara/24964513-1-cro-HR/prehrana_s_visokim_udjelom_kolesterola_povecava_rizik_od_srcanog_udara.jpg)
Nova studija velikih razmjera pruža snažne dokaze da je veći unos kolesterola hranom povezan s povećanim rizikom od srčanog udara (infarkta miokarda). Opaženi odnos doza-odgovor naglašava važnost modifikacija prehrane za ublažavanje kardiovaskularnog rizika.
Rezultati studije pokazali su da je unos kolesterola hranom linearno povezan s većim rizikom od srčanog udara.
Iako ovi rezultati podupiru ograničavanje unosa kolesterola, osobito iz izvora kao što su jaja i crveno meso, također je bitno uzeti u obzir sveukupne obrasce prehrane, uključujući konzumaciju voća, povrća i cjelovitih žitarica, kako bi se optimiziralo zdravlje srca.
Dodatno, pridržavanje prehrambenih obrazaca zdravih za srce, kao što su DASH i mediteranska prehrana, mogu dodatno zaštititi od srčanog udara. Ovi rezultati podupiru trenutne prehrambene smjernice koje preporučuju ograničavanje konzumacije kolesterola za poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja.
Inače, bolest koronarnih arterija ostaje vodeći uzrok smrtnosti, a prehrana je ključni promjenjivi čimbenik koji utječe na kardiovaskularni rizik. DASH i mediteranska prehrana, koja je niska u kolesterolu, povezani su sa smanjenim kardiovaskularnim događajima. Suprotno tome, dugo se raspravljalo o visokom unosu kolesterola hranom kao faktoru koji pridonosi bolesti koronarnih arterija.