Pretklinički test krvi mogao bi predvidjeti teška respiratorna stanja


Pretklinički test krvi mogao bi predvidjeti teška respiratorna stanja

Znanstvenici su uspjeli razviti pretklinički test krvi za identifikaciju odraslih kod kojih će se najvjerojatnije razviti teška respiratorna stanja, uključujući kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB). Test krvi analizira 32 proteina za koje su znanstvenici utvrdili da točno predviđaju odraslu osobu s povećanom vjerojatnošću da će zahtijevati medicinsku skrb ili umrijeti od teške respiratorne bolesti.

Testirane odrasle osobe s višim rezultatima imale su 17% veću vjerojatnost da će im trebati bolnička njega zbog respiratorne bolesti, 84% veći rizik od razvoja KOPB-a i najmanje 81% veći rizik od smrti od respiratorne bolesti, kao što je KOPB ili upala pluća. Odrasli s višim rezultatima također su imali 10% veću vjerojatnost da će doživjeti respiratorne egzacerbacije, kao što su kašalj, sluz ili nedostatak daha, koji su zahtijevali liječenje.

Inače, gubitak plućne funkcije iz godine u godinu povezan je s lošim respiratornim zdravstvenim ishodima, stoga primjena jednog ovakvog testa može omogućiti ranije intervencije koje bi dugoročno mogle poboljšati zdravlje pluća.

Izvor:
American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.